DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22323061,67%
Antalya
33°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ANTALYA’DA 1.663 HAYVAN ÇİPLENDİ.. 15 BİN LİRA CEZASI VAR
201 okunma

ANTALYA’DA 1.663 HAYVAN ÇİPLENDİ.. 15 BİN LİRA CEZASI VAR

ABONE OL
26 Ocak 2022 15:00
ANTALYA’DA 1.663 HAYVAN ÇİPLENDİ.. 15 BİN LİRA CEZASI VAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’da Hayvanları Koruma Kanunu gereği yapılan uygulama nedeniyle bin 663 hayvana çip takıldı. 14 Ocak’ta kayıt altına alma süresinin biterken ve kayıt altına alınmadığı tespit edilen köpeklere el konularak sahibine 15 bin lira idari para cezası kesiliyor.

Antalya İl Tarım Ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, bakanlığın yayınladığı genelge nedeniyle 2019 yılından bu yana sahipli kedi, köpek ve gelincik türü hayvanların kayıt altına alınmaya başlandığını söyledi.

Karabulut, geçtiğimi temmuz ayında yayınlanan genelge ile de 4  tehlikeli köpek cinsinin kayıt altına alınmasının 14 Ocak 2022’de süresinin dolduğunu,  Eylül ayında gelen genelge ile de American Staffordshire Terrier ve American Bully’nin kısırlaştırılıp, kayıt altına alınması zorunlu hale geldiğini kaydetti. Bu iki cins köpek içinde 6 Haziran’a kadar süre tanındığını eğer kayıt altına alınmadığı takdirde yakalandığında 15 bin lira civarı bir para cezası uygulanacağını belirtti.

Karabulut, “Köpeklerde, kedilerde ve gelinciklerde 2022’nin sonunda ırkı cinsi ne olursa olsun tamamın çipleyip kayıt altına alacağız. Sahipsizleri de belediye kayıt altına alacak. 2022 sonunda çiplenmemiş hiçbir kedi köpek ve gelincik gibi hayvan türü kalmayacak. Tehlikeli arz eden köpeklerle ilgili genelge kapsamında ise Bakanlık, 7 Haziran’da bir genelge yayınladı; 2021’de 6 ay süre içinde tehlike arz eden 4 adet köpek var türü 14 Haziran’dan 14 Ocak ayına kadar ciplenmesi gerekiyordu. Buna 7 Eylül’de 2 ırk daha dahil edildi; de American Staffordshire Terrier ve American Bully.  Bunların Bu iki cins ırk için geçerli olan 6 Hazirana kadar çiplenme süresi uzatmıştı. Erkekleri şimdiye kadar çiplendi. Dişilerde ise uygulama gebe değil ise çiplenecek . Gebe ise gebelik sonlandıktan sonra çiplenecek. Yavru doğduktan sonra dişi kısırlaştırılıp çiplenecek”  dedi.

15 BİN CEZASI VAR

" alt="">

Bu uygulamadaki amacın sahipli hayvanların başı boy bir şekilde sokağa bırakılmasını ya da her hangi bir olayda köpekler yakalanırsa sahiplerine kanunun getirdiği ceza müeyyidesini uygulamak olduğunu ifade eden Tarım İl Müdür Yardımcısı Karabulut , “İnsanda olduğu gibi hayvanlarda da yaşama hakkı var. Yaşama hakkını elinden almadan, üremesini engelleyerek, kimin elinde kaç tane tehlikeli hayvan olduğun takibini yapmak. Bu uygulama, kontrolsüz şekilde bakımı yapılan ve kontrolsüz gezdirmenin engellenmesi, hayvanların sokağa bırakılmasını engellemek amacıyla yapıldı” diye anlattı.

ÇİPLEDİKTEN SONRA VATANDAŞIN GÖREVİ BİTMİYOR

Asım Karabulut, çipleme uygulamasının Tarım İl Müdürlüğü ile Özel Veteriner Kliklerde yapıldığını belirtti. Karabulut, hayvanlara çip takıldıktan sonraki süreci aktararak “Çip takılmadan önce köpeğin kısırlaştırılmış olması zorunluluğu var. Kısırlaştırıldıktan sonra o zaman zarfında biz kayıt altına alıyor çipliyorduk.  Serbest veterinerler hekimlere giderlerse onlarda çipleyip bize bilgi geliyor. Bu kayıt olayı  sayesinde, köpeğin cinsi, yaşı adresi, sahibi kim, bunların hepsi belli olacak daha sonra bu havyanı herhangi bir olayda yakalarsak, sahada kendi başına bırakılmış bulursak biz o çip sayesinde sahibini bulup cezayı müeyyideyi uygulayacağız. Kısırlaştırıldıktan sonra kişide kalması üretme yeteneği alındığı içinde yeni bireyler oluşmaması. Bu sayede 10 yıl 15 yıl sonra böyle bir sorun ortadan kalksın diye yapılan bir uygulama” dedi.

Bin 663 KEDİ KÖPEK ÇİPLENDİ

Bugüne kadar sahipli kedi ve köpeklerde bin 663 çipleme yapıldığını kaydeden Karabulut, “Bizim ‘petvet’ diye bir kayıt sistemimiz var oraya kaydediyoruz. Orada kayıtlı bin 663 çip takıldığı bilgisi var. Hayvanlar kayıt altın alındıktan sonra vatandaşları görevleri bitmiyor. Tehlikeli köpeklerde ağızlıkla taşıyacak ama diğer kediler ve köpeklerdeki gibi sosyal alanlara tasmasız, ağızlıksız, burunluksuz gezdiremezler. Ağızlık olsa dahi çocuk parklarına giremezler. 6 tehlikeli ırk için geçerli bu bilgi. Diğer köpeklerde de ağızlıklı olmak şartıyla parklarda gezdirebilirler. Köpekse bir sahibiyseniz gezdirmenin şartları, 5999 sayılı kanunda açık; Bu tehlike arz etsin ya da etmesin uzun bir bağla mesafe olarak sizin kontrolünüzden uzak bir şekilde gezdiriyorsanız, ağızlık olmak zorunda. Ama kucağınızda gezdiriyorsanız o şekilde ağızlıklı olma zorunluluğu yok” diye aktardı.

HAYVANLARDA YETİŞTİRİLME ŞEKİLLERİ ÖNEMLİ  

İL Müdür Yardımcısı Asım Karabulut  hayvanların yetiştirilme şeklinin önemine vurgu yaparak “Burada önemli olan; nihayetinde her köpek tehlikeli, köpeğin tehlikeli olup olmamasını en büyük kriteri sahibin yetiştirme şekli. Örneğin; bir kurt köpeğini de saldırgan olmasa bile saldırgan yetiştirirseniz, o da nihayetinde tehlikeli köpekler gibi insana ya da başka bir canlıya zarar verecektir. Bu anlamda vatandaşta beklentimiz şu; o yetiştirici kişileri buna dikkat etmesi daha uysal köpek yetiştirmesi. Bu sayede tehlike oranı da çok düşecek. Tehlike arz eden köpeklerle ilgili çok kötü görüntüler var. İnternet ortamında herkes görmüştür. Ama bir bebekle oynayan pitbull da görürsünüz. Bu tamamen yetiştirme şekliyle alakalı” dedi. VARIŞ HABER – ÖZEL – YALÇIN KÜÇÜK

En az 10 karakter gerekli