DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22364450,95%
Antalya
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

328 okunma

ANTALYA’DA MUZ ÜRETİCİSİ ‘GÖLEVEZ’E YÖNELDİ

ABONE OL
23 Şubat 2022 09:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan, Pasifik adaları ve Güney Asya ülkelerinde üretimi yapılan ve yoğun tüketiminden dolayı “Kıbrıs Patatesi” olarak adlandırılan gölevez, açık arazi ve muz seralarında yetişiyor. Muz üreticisi de daha fazla getiri sağlayacağı gölevezi yetiştirip ticaretini yapmaya hazırlanıyor.

KİLOSU 7 İLA 10 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Antalya’nın Aksu ilçesinde muz üreticisi Hacı Berk, serasında önceleri sadece kendi tüketimi için yetiştirdiği gölevez bitkisinin ticaretine başlayacağını belirti. Berk, 15 yıldır da gölevez bitkisi üretiyordu. Deneme aşamasında verim alan Berk, ticaretine başlayacağı bitkinin kilosunu 7 ile 10 lira arasında satmayı hedefliyor.

 “DAHA ÖNCE DÜŞÜNMEMİŞTİM, YAVAŞ YAVAŞ TİCARETE BAŞLAYACAĞIM”

Gölevezin serada yetiştirilmeye uygun bir bitki olduğunu dile getiren Berk, “İhtiyaç kadar topraktan çekilir ve yemeklerde kullanılır. Bizim ülkemizde henüz Alanya, Gazipaşa ve Anamur’da biliniyor. 15 yıldır üretiyorum ama ticaretini hiç düşünmemiştim yavaş yavaş ticaretine başlayacağım. Tamamen organik olarak üretiyoruz. Sadece organik gübre ve suyu seven bir bitki. Bir evin ihtiyacını 30 metre alana diktiğiniz gölevez bitkisi yıl boyu karşılar. Bu ürünü yetiştirip meyve-sebze haline pazarlamayı düşünüyorum. Bir patates türü olarak ülke geneline yaymak istiyoruz. Kilogram satış fiyatı 7 ile 10 lira arasında olacak. İhtiyacınız kadar keserek kullanabilirsiniz, diğer kalanı dolapta saklayabilirsiniz.” diye konuştu.

" alt="">

12 AY VERİM ALINACAK

Gölevez bitkisinin 12 ay boyunca ürün verdiğini de ifade eden üretici Hacı Berk, “Potasyum oranı yüksek olduğu için çok sevilerek tüketileceğini düşünüyoruz. Kuru fasulyeli, nohutlu, haşlama, kızartma, sulu yemek, cips olarak yapabilirsiniz. Fidesini ektiğimiz zaman ilk yılında ürünü veriyor. Yavrularını yeniden ekince yenileri çıkıyor. Her hangi bir fide almaya gerek kalmıyor. 12 ay hasat edilebiliyor.” dedi. /AKILLI GÜNDEM

En az 10 karakter gerekli