DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22349891,44%
Antalya
33°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

426 okunma

BAŞKAN KARABAYOĞLU.. ‘BARINAKLARA VASIFLI İNSAN ALINMALI’

ABONE OL
27 Ocak 2022 14:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Veteriner hekimliğin değer görmediğini söyleyen Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, “Türkiye’de en büyük sorun veteriner hekimlerin adında ‘hekim’ kelimesi geçmesine rağmen sağlık sınıfında görülmemesidir. Barınaklara da vasıflı kişiler alınmalı” dedi.  

Veteriner hekimlerin toplum sağlığı açısından öneminin anlaşılmadığına değinen Karabayoğlu, “Hayvan sağlığı, insan sağlığı ve gıda güvenliği açısından önemli bir yerde duruyor. Bunların hepsini topladığınızda dünyada önemli bir meslek ancak Türkiye’de halen daha önemi anlaşılamıyor. Avrupa Birliği uyum sürecinde bazı şeylere yer verildi. Biraz önemi anlaşıldı ama sonra tekrar durdu. Şu anda dünya da tek sağlık diye bir konsept var; insan sağlığı, hayvan sağlığı ve gıda sağlığı olarak adlandırıldı. Türkiye’de en büyük sorun veteriner hekimlerin sağlık mezunu olarak görülmemeleri. Adında hekim kelimesi geçen bir meslek hala daha sağlık sınıfında görülmüyor. Hayvan sağlığı ile uğraşıyoruz hayvan sağlığı tek bir yer değil. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara ZOONOS hastalık adı veriyoruz. İnsanlardaki hastalıkların yüz 80’i hayvanlardan geçiyor” diye konuştu.  

Bütün hastalıkların yüzde 77’si hayvanlardan insana geçtiğinin altını çizen Karabayoğlu, “Siz bunu hayvan sağılığı ile ilgili girişimleri politikaları doğru uygularsanız. Bir sürü hastalığın önüne geçmiş olursunuz böylece toplum sağlının kurtarmış olursunuz. Gıda güvenliği dediğimde insanları haklına sadece gıda mühendisliği geliyor. Onlar daha çok işin teknolojik kısmıyla ilgileniyor. Sağlık kısmı tamamen veteriner hekimlerin elinde; peynir, süt, yumurta, et ve balık bütün bu gıdaların, hayvanın sağlıklı olması kısmı çok önemli. Doğru beslenme, doğru tedaviler, kalıntı bırakan ilaçlar kullanılma zorunda kalındıysa bunların hepsi veteriner hekimlerin alanında yer alıyor. Tespiti ve arınma süreçlerinin beklenmesi gibi bunların hepsinin sorumlusu veteriner hekimleri ilgilendiriyor. İnsan hayatında topluma sağlığı için önemli bir meslek ama çok önemi anlaşılmadı” dedi.

DIŞLANMIŞ MESLEK GRUBU

Başkan Karabayoğlu, Tarım Bakanlığı’na bağlı olduklarını ancak veteriner hekimlerin statü olarak çok fazla konumlandıramadıklarını, kamuda sayılarının yeterli olmadığını belirterek kamuda daha çok yer verilmesi gerektiğini savundu. Karabayoğlu, “Özlük haklarımızda sıkıntılarımız var. Sağlık sınıfı sayılmadığım için sağlık sınıfının haklarından yararlanamıyor. En basitinden sağlıkta şiddet yasasına dahil edilmedik. Serbest çalışan, bakanlıkta çalışan, belediyelerde çalışan arkadaşlarımız sık sık şiddete mağdur oluyor. Sağlık sınıfında sayılmadığı için sağlık sınıfının aldığı özlük haklarından da yararlanamıyoruz. Sağlık sınıfından yararlanamadığı gibi teknik sınıf sayılmıyoruz. Bu nedenle mühendislerin yararlandığı teknik işlerde aldıkları haklardan da yararlanamıyoruz. Ne teknik eleman sayılıyor ne sağlık sınıfı sayılıyor. İki taraftan da dışlanmış durumdayız. Bizim zaten talebimiz veteriner hekimliğin sağlık meslek mensubu olduğu bu gruba alınması gerektiğini söylüyoruz” ifadelerine yer verdi.

" alt="">

BARINAKLARA VASIFLI İNSAN ALINMALI

Belediyelerin barınak yapma zorunluluğu olduğunu ama çoğu belediyenin bundan kaçarak yeteri kadar veteriner hekim bulundurmaktan imtina ettiklerine dikkat çekti. Karabayoğlu, “Taşeron firmalar yoluyla düşük ücretli hekim çalıştırıyorlar. Hekimleri işçi sınıfında kadro yaparak, barınaklarında köpek baktırıp ameliyat yaptırıyorlar. Siyasi baskılar maruz kalıyorlar. Kötü şartlarda çalıştırılıyorlar. Barınak çok zordur. Orada sizin eliniz ciddi bir ekipman olması lazım, yetişmiş inan olması lazım. Normal hayatta karşılaştığımız ne; belediyelerde sürgün edilmiş veya hiçbir vasfı olmayan ne kadar adam varsa onları barınağa doldurup orda çalıştırıyorlar” dedi.

VARIŞ HABER – ÖZEL – YALÇIN KÜÇÜK

En az 10 karakter gerekli