DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22364450,95%
Antalya
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

587 okunma

DR. MUSTAFA DİNÇ.. ‘KUANTUM İLE SİGARAYA FORMAT AT” DİYOR

ABONE OL
26 Şubat 2022 13:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya MedicalPark Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Dinç, sigaranın zararları ve sigaradan kurtulmanın yollarını anlattığı kitabı, “Kuantum İle Sigaraya Format At” hakkında konuştuk. Dr. Dinç, “Sigara bırakma tedavisinin özünde; nikotin bağımlılığından kurtulma ve sigara bağımlılığı davranışlarının değiştirilmesi yatar” dedi.

Dr. Dinç, Varış Haber imtiyaz sahibi Nesrin Mater’e de kitabından birini hediye ederek, “bir televizyoncu ve gazeteci olarak insanların sigaradan uzak durması gerektiğini lütfen anlatın” ifadesini kullandı.

Dr. Dinç, pandemiyle birlikte artan göğüs hastalıklarında sigaraya bağlı Covid19 virüsünün ölümcül etkilerinin sıkça görüldüğünü belirterek, “Sigara içenlerde akciğer dokusu- alveoller içmeyene göre 3 kat daha hızlı bozuluyor. 40 yaşından sonra içilen her 10 yıllık sigara içimi akciğer hacminden 1 litresini yok ediyor. Bu oran içmeyenlerde 300 ml seviyesinde. Sonuçta ne kadar erken bırakırsak o kadar iyi” şeklinde konuştu.

Uzman Dr. Mustafa Dinç, “Covid19 ve sigara, e-sigaranın etkileri ile sigarasız bir hayatı” şöyle anlattı: 

“Mart 2020 den günümüze kadar Covid19 ile Sigara arasındaki ilişkiyi araştıran yüzlerce araştırma yapıldı. Son olarak Dr. Baker ve arkadaşlarının Cambridge Üniversitesi dergisinde yayınlanan detaylı bir derlemede, bugüne dek yapılan çalışmalardan kriterlere uyan 33 büyük çaplı çalışmayı incelemişler. Bu çalışmalardan 17 tanesinde tütün kullanımının Covid19 hastalığına bağlı ölüm riskini artırdığını ve 14’ünün hiçbir ilişki bulamadığını tespit etmişler. Tütün kullanımı, 10 çalışmanın 7’sinde artan hastaneye yatış riski, 9 çalışmanın 6’sında yoğun bakım ünitesine yatış, 6 çalışmanın 2’sinde mekanik ventilasyon ve 9 çalışmanın 3’ünde hastalık şiddeti ile ilişkilendirildi.  Tüm çalışmalardaki ölüm –  sigara illişkisi, yoğun bakım – sigara içiyor olma ilişkisi kuvvetli bulunmuş. Diyabeti olan Covid19 hastalarda sigara kullanıyor olmak, diyabete bağlı komplikasyonlarıda belirgin artıyor görünmüş. Özellikle Sigara içen diyabetliler belirgin risk altında. Sigaranın ACE2 resptörlerini arttırdığı ve Covid virüsünün hücreye bu reseptörlerden giriş yaptığını da unutmamak gerek. 

" alt="">

Maalesef e-sigara Covid 19 ilişkisini detaylı gösteren bir çalışma yok. E-sigaraların kendi içinde bir standartının olmaması nedeniyle de bugüne dek yapılan e-sigara çalışmaları da bilimsel olarak çok güvenilir çalışma olmaktan uzaktır. 

E-SİGARALAR SİGARA BIRAKMADA KULLANILAMAZ. ETKİSİZ OLDUĞU GÖSTERİLDİ. 

E-Sigaraların farklı türleri var. Tank tipi flash disk benzeri olanlar gibi. İçerisinde nikotin, akciğer için zararlı çok ince partiküller, propilen glikol, gliserol, formaldehit, tatlandırıcılar, ağır metaller ve kanserojenler var. Bunların akciğer, kalp, sinirler ve spermler üzerindeki zararları birçok çalışmada gösterildi. Sigara bırakmada da ek bir faydası olmadığı gösterildiği gibi son dönemlerde özellikle e-sigaraya bağlı ciddi akciğer hasarı (EVALI) yaptığı gösterildi. 

Halihazırda hiçbir e-sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ve IQOS sigara bırakmada faydalı bulunmamıştır. 

E- SİGARA DOĞASI GEREĞİ TEDAVİDE KULLANILMAZ.

Sigara bırakma tedavisinin özünde; nikotin bağımlılığından kurtulma ve sigara bağımlılığı davranışlarının değiştirilmesi yatar. E-sigaralar ise tam tersi nikotin içme alışkanlığının devam etmesini sağlar. 

SİGARA COVİD19 PANDEMİSİNDE COVİD19 DAN 3 KAT FAZLA ÖLÜME NEDEN OLMUŞTUR.

Yıllık 7 milyonun insanın ölümünden sorumlu olan sigara, pandemi sırasında 14 milyondan fazla insanın ölümünden sorumludur. Türkiye’de maalesef yıllık 100.000 insanımızı sigara nedeniyle kaybediyoruz.

ORTALAMA 20 YILINI ÇALIYOR

Ortalama 18 yaşında sigara içmeye başlayan biri ömründen 20 yılını sigaraya veriyor. Yapılan çalışmalarda 40-50 yaşları arasında sigarayı bırakmak geriye kalan sağlıklı ömrü 2 ye katlıyor. Sigara içenlerde akciğer dokusu- alveoller içmeyene göre 3 kat daha hızlı bozuluyor. 40 yaşından sonra içilen her 10 yıllık sigara içimi akciğer hacminden 1 litresini yok ediyor. Bu oran içmeyenlerde 300 ml seviyesinde. Sonuçta ne kadar erken bırakırsak o kadar iyi.

İRADE YÖNTEMİ BAŞARISIZ. PEKİ NE YAPMALI? 

Sigarayı irade yöntemi ile kendi başına bırakanlarda başarı çok düşük. Sigara bağımlılığı bir hastalıktır. Nasıl ki migren bir hastalıktır uzmanına gitmek gerekir, nasıl ki lupus bir hastalıktır uzmanına gitmek gerekir, aynı şekilde sigara içiyor olmakta bir hastalıktır, uzman yardımı almak gerekir.

KAFADA BİTER DEYİP GEÇMEMEK LAZIM

10 yıllık uzmanlık dönemimde 250 binden fazla sigara içicisine aynı soruyu sordum. Kafada biter ne demek? Aslında buna verecek çok cevabımız yok. Belki de topu taca atma refleksimiz bu. Sigara kafada biter peki ama nasıl biter buna odaklanmalı. Bizim tam bu aşamada birkaç önerimiz olacak. Sigara bırakma sürecine girerken lütfen önce sakin olunuz. Bırakmak için acele etmek stres yapmak zorlamak ve sıkıştırmak sizi başarısız kılar. Bütüncül, kapsamlı ve planlı bir yaklaşım ile sigaradan kurtulmak sandığınızdan daha kolaydır. Bu yaklaşımı sitemizde paylaştık inceleyebilirsiniz (www.drmustafadinc.com/SigaraBırakma) 

BIRAKMAK İÇİN BİRÇOK SEÇENEK VAR 

Sigara bırakmak için birçok seçenek mevcut. Nikotin replasman yöntemleri, davranış değişikliği terapileri, Biorezonans, akupunktur, hipnoterapi, bupropion farmakoterapisi, bilinçaltı terapileri. Bu süreci destekleyecek meditatif ve farkındalık çalışmaları, vitamin ve fitoterapik destekler mevcuttur. Size hangi yöntemler uygun bir sigara bırakma uzmanına danışabilirsiniz.”

SİGARAYI BIRAKANLAR NE DEDİ?

Uzman Dr. Mustafa Dinç sayesinde sigarayı bırakanlardan biri olan Figen Ceylan,  duygularını şöyle ifade etti:

“Doktor beyle öncelikle kitabı aracılığı ile tanıştım. ‘Kuantum ile Sigaraya Format At’ hayatımın yarısında kullandığım sigarayı ilk denememde bırakmamda çok etkili oldu. Ve ben sigaraya veda edeli bir yıl oldu. Kendisine çok teşekkür ederim. Sonra bio-rezonans kliniğinde hayatıma daha çok pozitif etkisi olacağını fark ettim. Doktor bey alanında bilgisi yanında yakın ilgi ve alakası ile çok güven veriyor. Kendisine ulaşabilenler çok şanslı olduklarını fark edeceklerdir.”

Dr. Dinç’in bir diğer hastası da şunları söyledi:

“Biorezonans ile tek seansta, hiç yokluğa düşmeden, strese girmeden sigarayı bıraktım. Kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, sigara konusunda çözüm arayışında olan herkese tavsiye ediyorum.” /VARIŞ HABER

En az 10 karakter gerekli