DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,07%
Antalya
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

316 okunma

ECZACILAR AŞI VE TESTE TALİP.. ‘BAKANLIK ONAY VERSİN, YETER’

ABONE OL
28 Ocak 2022 12:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, grip aşısı ve kan şekeri testi gibi uygulamaları eczacılar tarafından yapabileceklerini söyleyerek “Bakanlık onay verirse biz grip aşılarını ve kan şekeri gibi ölçümleri yaparız” dedi. 

Aşı yapma, yasak tansiyon ölçmek gibi işlemlerin eczanelerde yapılmasının yasak olduğunu belirten  Erçin, Avrupa’da örneklerinin olduğuna dikkat çekerek, “Covid aşısı ve testleri dışındı; tansiyon ölçmek, kan şekeri ölçümü yapmak ve grip aşılarını yapabiliriz. Böylece hastanelerin yükü azalır. Hastalara da büyük kolaylık olur” diye konuştu. 

HASTANELERİN YÜKÜ AZALIR

Erçin, “Enjeksiyon harici, grip aşısı gibi aşıları eczanelerde yapılabilir. Bununla ilgili bakanlık izin verirse eczacılar bununla eğitim alır ve isteyen eczane aşı yapabilir. Bu hastanelerinde yükünü azaltır hasatları işini kolaylaştırır. Covid için aynı şeyi söyleyemeyebiliriz. Ne tepki vereceği, ne olacağı belli olmadığı için onun için aynı şeyi söyleyemem ama grip aşının vereceği yan etkiler belli kızarıklıktır, ateştir. Hem hastaların işini kolaylaştırmak hem hastane yükünü kolaylaştırmak için iyi olur” dedi.  

YETKİ VERİLİRSE ORGANİZE OLABİLİRİZ

" alt="">

Eczanelerde sürüntü testini yapamayacaklarını ancak kan şekeri, şeker ölçümü gibi testleri yapabileceklerini kaydeden İsmail Erçin, “Sadece bakanlığın yetki vermesi yeterli. Bizim birliğimiz gerekli eğitimleri verecektir. Eczaneler bunları sunabilecek yeterlilikte. Bize yetki verilirse biz organize olabiliriz” ifadelerine yer verdi. 

Aşı yapmak ve kan ölçümü gibi ölçümlerin eczanelere yük getirip getirmeyeceğini konusunda ise Erçin, “Aşıyı satarken bu yükü karşılıyoruz. Aşı yapmak bizim için artı bir yük değil. Aksine hasta için kolaylık. Ya da basit ağrı kesicileri de yapabiliriz. Eczanelerde kan şekeri ölçümü, tansiyon ölçmek yasak, ciltle ilgili uygulama yapmak yasak. Ama bakanlık bize izin verirse hızlı şekilde organize oluruz. Meslek odamız gerekli eğitimleri hemen verir. Hemen aşı yapmaya, ölçümleri yapmaya başlarız. Hem hastanelerimizin yükü azalır. Hastanın zaman kaybına gerek kalmak. Hasta, eczaneden aşısını gelir alır, yaptırır gider” dedi.

VARIŞ HABER – ÖZEL – YALÇIN KÜÇÜK

En az 10 karakter gerekli