DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22364450,95%
Antalya
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

435 okunma

EMO BAŞKANI TAT UYARDI.. SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİYE TEŞVİK ARTMALI

ABONE OL
1 Şubat 2022 12:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yönelik uygulanan doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi, Güneş Enerji Sistemleri’nin (GES) önemini bir kez daha gündeme getirdi.

İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yönelik uygulanan doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi, üretimi vurdu. Uzun zamandır ilk kez kapsamlı kesinti ile karşılaşan OSB’ler GES’leri gündeme getirdi. Özellikle Antalya Organize Sanayi Başkanı Ali Bahar geçtiğimiz gün yaptığı açıklamasında 2019 yılında projelendirdikleri ‘Çatılara Özgürlük’ isimli çalışmalarını hatırlatarak GES’lerin ve RES’lerin hayata geçirilmesi gerekliliğini aktarmıştı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ BAKIMINDAN ZENGİNİZ

Yaşanan enerji kısıtlamalarıyla ilgili ve GES’ler ile ilgili olarak Antalya Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Tat da “Enerji kısıtlaması, ülkede ciddi anlamda üretimin durmasına neden oldu. Şu an tabiî ki bu duruma dayalı milyon dolarlar kayboldu. Bir ülkenin, bir vanayı bakım amacıyla kapatmış olmasıyla bize alternatif enerji kaynaklarının önemini hatırlattı.  Ülkemizde fosil kaynaklar açısından zengin bir ülke değiliz. Ama yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülkeyiz. Hele ki yaşadığımız il güneş enerjisi bakamından zengin bir yer. Hal böyle olunca güneşten elektrik üretmenin önemin bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.    

DIŞA BAĞIMLILIK BİTMEZSE AKSAKLIKLAR DEVAM EDER

" alt="">

GES’ler ile ilgili yatırım yapan birçok tesis olduğunu da vurgulayan Tat, devletin GES’leri için teşvikları artırması gerektiğini vurguladı. Tat, “Bunun öteside devletin bu alana teşviklerini artırması, ucuz kredilerin sağlanması, optimum düzeyde kullanımın önünü açması gerekiyor. İşi açıkçası boş bir çatının olmasın bu ülke için milli zarar. Çatıları değerlendirmemiz lazım. Tarım alanı olan bölgeler de GES tarlaları kurularak yenilenebilir enerjinin ülkede üretiminin artırılması. Ciddi anlamda fayda sağlayacaktır. Dışa bağımlılığımızı düşürmediğimiz sürece. Bunun gibi aksaklıklarda her zaman enerji sıkıntısı yaşamaya devam ederiz” diye konuştu.

TEŞVİKLERLE GES’LERİN ÖNÜ AÇILSIN

Tat, “Bölgemizde ciddi anlamda GES yatırımı var. Mahsuplaşmanın da önü açıldı. Bunun önü açık ama bireysel kullanıcılar da GES yaptırma istiyor; bununla ilgili teşvişlerin yöntemlerin oluşuturulması gerekiyor. Devletin bu anlamda teşviklerle GES’lerin önünü açması gerekiyor. Ülkemizde dışa bağımlılıkta, bu GES yatırımlarının mutlaka ve mutlaka artırılması için önünün açılması gerekiyor. Tek GES demeyelim, Rüzgar Enerjisi Sistemlerinde de bu teşviklerin verilmesi gerekiyor” dedi.  

ENERJİYE HOYRATÇA KULLANIYORUZ

“En verimli enerji tasarruf edilebilen enerjidir” diye Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı, Şaban Tat, “Bunların altında da ülke olarak enerjimizi hoyratça kullanıyoruz. Mutlaka ve mutlaka hem hane halkı hem sanayici enerjiyi daha verimli kullanılır hale getirmeliler diye düşünüyorum. Yerli enerji üretimine yatırımlar artıkça enerji ucuzlayacaktır. Yoksa onun akabinde bu zamların arkası gelecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

VARIŞ HABER – ÖZEL – YALÇIN KÜÇÜK

En az 10 karakter gerekli