DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22306151,47%
Antalya
33°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

419 okunma

GOSD BAŞKANI.. ‘OSB’LERDE ÜRETİM DURURSA NE OLUR’U ANLATTI

ABONE OL
31 Ocak 2022 12:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’in doğalgazda vanayı kapatması sonucu Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) kısıtlamaya gidilmesine sebep oldu. Bunun üzerine OSB’li iş insanları üretimin durması sonrasında yaşanacakları değerlendirdi.

Genç Organize Sanayi Derneği (GOSD) Başkanı Ali Başar Ayan, OSB’lerde enerji kısıtlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ayan, pandemic sürecinin sıkıntılarının halen devam ettiğini belirterek enerji kısıtlamasının üzerine gelmesiyle durumun sanayicileri zor duruma soktuğunu kaydetti. Ayan, “Pandemic sürecini yaşamış ve yaşamayada devam eden ve kur dalgalarıyla sebebiyle ağır koşullar altında üretimini devam ettirmeye çalışan bir sanayici var. Bunun üzerine elektrik kesintileriyle de sanayiciler çok zor duruma düştü. Çünkü hepimizin işleri taahhütlü kesintiler dolayısıla işlerimizi verimli olarak yapmak devam ettirmek imkansız oluyor” dedi.

ÜYELERİMİZ TEDİRGİN

Ayan bir günlük kesinti sonucunda bile makinasının bir iki gün içerisinde çalışmaya başlayabilen üreticileri olduğunu bu süreçten sadece 3 gün ile değil daha fazla üretimde zaman kaybeden üreticiler olduğunu belirtti. Ayan, “Kesintilerin her alanda etkisi farklı oluyor. Bazı üyelerimizin bir iki günde devreye alınan makinaları var. Üyelerimiz tedirgin durumda, 4 gün çalışabiliyoruz. Tabi bu açığı kapatabilmek için mesai yapıyoruz ama normal çalışma düzenindeki sisteme gene denk gelmiyor. Dolayısıyla bunun sonuçları olacak” diye konuştu.

MALİYETLERE YANSIYACAK

" alt="">

Üretimin neredeyse yarı yarıya düştüğünü kaydeden Ayan, “Kesintilerde sürenin uzaması taahhütleri yerine getiremeceğimiz anlamına geliyor. Doğrudan oluşturdğumuz yurttdışı ihracat pazarlarının kaybolmasına neden oluyor. Tabi bu da nakit akışını yavaşlamasına ve uzun vadede üretimin yavaşlamasına neden oluyor. üretim durduğu için doğlar olarak bu da üretim maaliyetlerine yansıyacak bu da kaçılımaz olarak son ürünlere yansıyacaktır” dedi.

İŞ İNSANLARI TEDİRGİN

Üretim faaliyetlerini yerine getirmek istediklerini, sorunun bir an evvel çözülmesini istediklerin dile getiren Başkan Ali Başar Ayan, “Acil olarak sorunun çözülmesini ve enerji ihtiyacımızın kesintisiz olarak karşılanmasını istiyoruz.  Organize sanayilerin dışında çalışan firmalarla, OSB içinde çalışan firmalar arasında bi rekabet oluyor. Bu durumda kesintinin sadece OSB’lerde olmasın eşitsizlik ortaya çıkarıyor. Bu durumada kesintinin öncelikle OSB’lere yapılmış olması bizleri bu anlamda tedirgin ediyor” ifadelerine yer verdi.

Ayan son olarak OSB’lerin temel farkı kesintisiz üretim faaliyeti yapması olduğunu sanayicilerin yatırımlarını bu yönde OSB’lere yatırım yaptıklarını söyledi. Ayan “Malesef bugün baktığımızda kesinti ve hizmetlerin sekteye uğraması diğer bölgeler yerine kesintinin olmaması gereken OSB’lerde oluyor. Bu da bizleri gelecek adına tedirgin ediyor” dedi.

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

OSİAD Başkanı Erdal Kılıç da üretimini durdurulmasının sanayici üzerinde yarattığı etkiyi ve üretim maliyetlerinin tüketiciye yansıyacağının anlattı.  Kılıç, “Üretimi durdurmuş durumdayız. Yetkililerimiz herhangi bir açıklama da yapmadılar. Açkılama bekliyoruz. bu konunun neden olduğu ve ne kadar süreceği ile ilgili bize doyurucu bilgilerin yetkililerden gelmesini bekliyoruz. sanayicilerimizin en büyük talebi bu. Kısıntılar ne kadar sürecek biz bu konularda sanayicilerimize cevap veremiyoruz” diye konuştu.

LİMANDA GEMİLER BEKLİYOR

Kısıtlamalar nedeniyle üretim yapadıkları içi taahütleri yerine getiremediklerini belirten Erdal Kılıç, “Taahütlerimizi yerine getirmekte güçlük çekiyoruz. Bunların çok ciddi cezai yaptırımları var. Üetim tesisimizdeki insanlar nasıl bir programlama yapcaklarını bilmiyorlar.  İki gün  öncebi elektirik kısıntısı olacağı yüzde 10  enerji alabileceğmizi duyunca nasıl bir tutum sergileyeceğimizi bilemedik. Limanda bekleyen gemiler var. Onların da çok ağır yaptırımları var” dedi.

HAKSIZ REKABET SÖZ KONUSU

OSB dışında üretim yapanların kesintiden etkilenmemeleri nedeniye haksız rekabet oluştuğunu vurgulayan Kılıç, “Diğer taraftan merdiven altı çalışan ve çalışanını sigortalı bile göstermeyen insanlar üretimlerine devam ediyor. Ciddi bir haksızlık oluşuyor. Biz OSB’lerde üretim yapamadığımız için piyasada oluşan boşluğu dolduruyorlar, bu acı bir durum. Bizim maaliyetlerimizde her türlü artış tüketiciye eninde sonunda yansıyacaktır. Piyasamızı ekonomimizi olumsuz şekilde etkileyecek” diye konuştu.

GES’LERE DESTEK İSTİYORUZ

Erdal Kılıç, kesinti yerine arz güvenliği talep ettiklerini belirterek ‘Çatılara Özgürlük’ projesinin önemini vurguladı. Kılıç, “Arz kısıntısı diye bir şey kesinlikle olmaması lazım. Sadece arz güvenliği bekliyoruz. Bize arz edilecek enerji miktarında kısıntılar kesintiler söz olunca; yönetilebilir bir durum olmuyor. Antalya OSB Başkanı Ali Bahar’ın üç yıldır sürdürüdüğü bir proje var ‘ÇATILARA ÖZGÜRLÜK’ projesi bu projenin çok önemi ve değerli olduğunu düşünüyoruz.  Gerek Sanayi Bakanlığımız gerek Enerji Bakanlığımızın bu konu üzerinde yoğunlaşıp hayata geçirme konusunda destek olmalarını bekliyoruz. Herhangi bir kısıtlama uygulanacaksa herkese aynı yapımlası lazım bu yükün sadece sanayicinin üzerine bırakılması çok büyük bir adaletsizliktir” diye sözlerini sonlandırdı. /VARIŞ HABER – ÖZEL – YALÇIN KÜÇÜK

En az 10 karakter gerekli