Antalya’da Andızlı Mezarlığı'ndaki yol çalışması üzerinden yürüyen tartışmalar yeniden başladı. Tahrip tartışmalarının ardından Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne dilekçeli başvuru yapıldı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Muratpaşa Yüksekalan Mahalles'indeki Andızlı Mezarlığı'nın doğusunda yapımına başladığı 12 metrelik yol çalışması büyük tepki çekmişti. Gelen tepkilerin ardından bir açıklama yapan belediye yetkilileri kaygıları gidermişti. Bu kez tartışmalara İnşaat Yüksek Mühendisi Galip Büyükyıldırım da katıldı. Yıldırın bölgede yeni açılacak yolla birlikte tarihi su yolunun zarar göreceğini ifade etti.
SU YOLU ZARAR MI GÖRECEK?
Belediyenin başlattığı yol çalışmasının, yalnızca mezarlık duvarını değil, aynı zamanda tarihi bir su yolunu da tahrip ettiğini belirten Büyükyıldırım, “Bu yıkılan yalnızca mezarlık duvarı değil, aynı zamanda kente su taşıyan tarihi bir su köprüsüdür. Yediarıklar’ın Şarampol Arığı’ndan alınan su, bu duvarların üstündeki arık yoluyla Balbey Mahallesi’ne ulaştırılıyordu. Çarşı Hamamı’nın suyu da buradan giderdi.” demişti.
MEZARLIK DEĞİL SU YOLU
Antalya’da kültürel miras gönüllüsü Orhan Deniz Kaplan, yol çalışması sırasında tarihi su yolunun tahrip edildiğini savundu. Kaplan, “Yıkılan taş duvarın yalnızca bir mezarlık duvarı olmadığı aynı zamanda bir tarihi su yolu, su köprüsü olduğu ortaya çıktı. Yediarıklar'ın Şarampol Arığı yukarı kesimlerinden alınan suyun, Antalya kentine ve Balbey Mahallesi'ne bu taş duvarın üzerindeki bir kanal yardımı ile iletildiği, çok sayıda çeşme ve hamamın bu su kaynağından beslendiği biliniyor" dedi.
HEP BERABER KORUYALIM
Antalya tarihi ve kültürü için çok değerli olan su yolunun kalan kısmının korunması yönünde çağrıda bulunan Kaplan, “Bu vesileyle tarihi su yolu kalıntısının taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi ve korunması adına gerekli işlemlerin ilgili kurumlar tarafından yapılmasını talep ediyoruz. Tarihi eserler, mekânlar ve doğa tüm vatandaşlarımızın sahibi olduğu ortak değerlerdir. Onları korumak ve gelecek nesillere ulaştırmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Kültür ve tabiat varlıklarına verilen her türlü zarar suçtur. Kültür ve tabiat varlıklarımıza sahip çıkalım, bu toprakların değerlerini hep beraber koruyalım” sözlerine yer verdi.
DİLEKÇELİ BAŞVURU
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Yüksek Mimar Şeyda Güvenç Duran ve İnşaat Yüksek Mühendisi Galip Büyükyıldırım tarafından Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bir dilekçe verildi. Dilekçede yazısında, “Antalya Büyükşehir Belediye hizmet binasının güneyinde yer alan Andızlı Mezarlığı’nın içinden yol geçirilirken mezarlık parselinin doğusunu sınırlayan taş duvarın kuzeyden güneye doğru 120 metre boyunca yıkıldığı gözlendi. Yıkılan yalnızca mezarlık duvarı değil, aynı zamanda bir tarihi su yolu, su köprüsüdür.” ifadelerine yer verildi.
KURUL GÜNDEMİNE ALINACAK
Dilekçenin devamında ise, “Yediarıklar'ın Şarampol Arığı yukarı kesimlerinden alınan su, bu taş duvarın üzerindeki bir kanal ile Antalya kentine ve Balbey Mahallesi'ne iletilmiştir. Çok sayıda çeşme ve hamam bu su kaynağından beslendi Kanalın izi yıkılan duvar alnında, kanaldan akan su izleri ise kalker tabakası şeklinde halen duvar üzerinde izlendi. Antalya tarihi ve kültürü için çok değerli olan su yolunun kalan kısmının korumaya alınması önem arz etmektedir. Su yolunun kültür varlığı olarak tescili için kurul gündemine alınmasını saygılarımızla arz ederiz” denildi. /ANTALYAKÖRFEZ