Antalya'da deniz suyu soğudu, istilacı balık türleri kıyıyı terk ederek derine çekildi Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: 'Fırtına sonrasında zehirli ve dikenli denizkestanelerinin dikenlerinin kırıldığını adeta tıraşlandığını gördük'' Özellikle balon balıkları ve aslan balıklarının daha derin sıcak sulara doğru kaydı'
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz'den gelip Akdeniz'i istila eden balık türlerinin deniz suyunun soğuması ile kıyıları terk ederek daha derinlere çekildiğini bildirdi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz'den gelip Akdeniz'i istila eden ve sık sık gündeme gelen balık türleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Antalya'da geçtiğimiz günlerde etkili olan kötü hava koşulları sonucu oluşan dev dalgaların deniz yaşamını nasıl etkilediğini anlatan Gökoğlu, 'Etkili olan fırtınadan sonra dalışlar gerçekleştirdik. Dalışlarda gözlemlediğimiz şeylerden bir tanesi de özellikle falezlerin altında bulunan kayaların içlerinde çöplerin daha derine doğru gittiğini gördük. Kaya araları temizlenmiş.
Bu temizleme bol miktarda metal aksamı ortaya çıkarmış. Bilindiği üzere falezlerin olduğu yerlerde çok miktarda metaller var. Metal kirliliği ortaya çıkmış. Bunun haricinde fırtına nedeni ile zehirli ve dikenli kızıl denizkestanesinin dikenlerinin kırıldığını adeta tıraşlandığını gördük. Kıyı kesimlerde daha fazlaydı sanırım daha derine çekildiler. ya da fırtına öldürdü yok etti' sözlerine yer verdi.'Kıyıyı terk etmişler derine doğru çekilmişler'Canlı denizkestanelerinin kıyılarda bulunduğunu belirten Gökoğlu, 'Kayaların arasında dikenleri kopmuş durumda bulunuyor. Yani insanlarımız için daha az bir risk oluşturuyor.
Batma riski çok düşük. Antalya körfezinde Kızıldeniz'den gelen istilacı balık türü bizim tespit ettiğimiz 67'dir. En son kırmızı lagosu bildirdik. Bununla 67 oldu. Fırtına ve soğuk iklim nedeni ile kıyılarda bulunan özellikle balon balıkları ve aslan balıklarının daha derin sıcak sulara doğru kaydığını gördük. Kıyıyı terk etmişler derine doğru çekilmişler. Süveyş kanalı açık olduğu sürece bu türlerin artmasını bekliyoruz. Yeni türler gelecektir. Örneğin zehirli bir tür daha var yayın balığı türü; İskenderun ve Mersin körfezinde görüldü.
Biz burada Antalya körfezinde görmedik. Bugün yarın görürüz diye bekliyoruz' dedi.Suyun soğumasının istilacı balıkların fizyolojisini de düşürdüğünü belirten Gökoğlu, 'beslenme eskisi gibi olmayacak. Bunun mutlaka faydası olacaktı. Balon ve aslan balığı daha az besleneceği için yerli türler üzerindeki baskı azacaktır' açıklamasını yaptı.