ANTALYA’DA TİLKİ KUYRUĞU ÜZÜMÜNDEN ÜRETİLEN PEKMEZ FİYATLARI BALLA YARIŞIYOR

Türkiye'de başka bölgelerde beyaz rengi bulunan ama sadece Elmalı'da 1100 rakımda üretilen endemik bir tür olan kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Uluslararası Nuh'un Ambarı aday listesine alındı.


Ekonomi 9.11.2025 12:39:00 0
ANTALYA’DA TİLKİ KUYRUĞU ÜZÜMÜNDEN ÜRETİLEN PEKMEZ FİYATLARI BALLA YARIŞIYOR

Antalya’nın Elmalı ilçesinde Uluslararası Nuh'un Ambarı aday listesine alınan tilki kuyruğu üzümünden üretilen pekmez fiyatları balla yarışıyor.

Antalya’nın Elmalı ilçesi, Likya Bağları olmak üzere hem sofralık hem de şarap ve sirke sektörlerine hammadde amaçlı Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri. Türkiye'de başka bölgelerde beyaz rengi bulunan ama sadece Elmalı'da 1100 rakımda üretilen endemik bir tür olan kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Uluslararası Nuh'un Ambarı aday listesine alındı. Elmalı'ya özgü kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Evliya Çelebi'nin gezi notlarında da geçiyor.

Geçen yıl istenilen verileme ulaşılamayan ilçede bu yıl ise verim bereketli oldu. Birçok üzüm bağında ise domuz istilası yaşandı. Domuzların istila ettiği bağlarda verimde ciddi düşüşler yaşandı. Vatandaşlar elektrikli teller ile önlem alarak hasarı en aza indirmek için mücadele etti. Birçok bağ sahibi ise 50-60 bin TL bulan maliyetten dolayı bu mücadeleden mahrum kaldı.

ÖZENLE TOPLANIYOR

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre; ilçeye bağlı Müren Mahallesinde 500 dönüme yakın alanda pekmez üretimi için özel olarak yetiştirilen kırmızı tilki kuyruğu üzümünün hasadı başladı. Toplanan kırmızı tilki kuyruğu üzümleri, daha sonra kazanlara alınıp suyu sıkılarak ilk işlemden geçiriliyor.

DOĞAL AROMA KATIYOR

Üzümün tüm özü çıkarılarak pekmez yapımına uygun hale getiriliyor. Sıkılan üzüm suları, geleneksel yöntemlerle odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık beş saat süren bu işlem sırasında, odun ateşi kullanılarak kontrollü bir şekilde yoğunlaştırılan üzüm suyu, pekmeze dönüşüyor. Üretim sürecinde odun ateşi kullanılması, pekmeze doğal bir aroma katarken, aynı zamanda bölgedeki geleneksel yöntemlerin de devam ettirilmesini sağlıyor.

BALLA YARIŞIYOR

Yaklaşık 3 saat dinlenmeye ve soğumaya bırakılan pekmez sofralarda tüketmek üzere hazır hale geliyor. Üreticiler pekmezlerin bir kısmını pazarlarda satarken diğer kısmını ise özel sipariş üzerine pazarlıyor. Geçen yıl 350-400 TL’den satılan pekmezin kilosu bu yıl 450-500 TL’den alıcı bulmaya başladı. Yöreye özgü üretilen pekmez bal fiyatı ile yarışır hale geldi.

SPOR


GÜNDEM

ANTALYA YENİ HAFTADA YAĞIŞLARA ESİR OLACAK.. SICAKLIK HIZLA DÜŞECEK
ANTALYA’DA TİLKİ KUYRUĞU ÜZÜMÜNDEN ÜRETİLEN PEKMEZ FİYATLARI BALLA YARIŞIYOR
81 İLDE HER YENİ DOĞAN BEBEK VE YENİ EVLİ ÇİFT ADINA BİR FİDAN DİKİLECEK
ANTALYA'DA HAYATINI 3 TORUNUNA ADAYAN DEDEYE EVDEN TAHLİYE ŞOKU
ANTALYA’DA EV ALMA HAYALİ TAPUDA BİTTİ.. 1 MİLYON 850 BİN LİRA DOLANDIRILDI

SON DAKİKA