KEPEZ’DE DEV ŞARAP ÜRETİM TESİSİ.. YILLIK 1 MİLYON LİTRE ÜRETİM KAPASİTESİ

Antalya’nın Kepez ilçesi Varsak Esentepe Mahallesi’nde yıllık 1 milyon litre kapasiteli yeni bir şarap üretim tesisinin kurulması için harekete geçildi.

KEPEZ’DE DEV ŞARAP ÜRETİM TESİSİ.. YILLIK 1 MİLYON LİTRE ÜRETİM KAPASİTESİ

Antalya’nın Kepez ilçesi Varsak Esentepe Mahallesi’nde yıllık 1 milyon litre kapasiteli yeni bir şarap üretim tesisinin kurulması için harekete geçildi.

SAGAVİN Bağcılık ve Şarapçılık San. Tic. Ltd. Şti., Antalya’nın Kepez ilçesi Varsak Esentepe Mahallesi’nde yıllık 1 milyon kapasiteli yeni bir şarap üretim tesisi kurmak üzere Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. Kepez’de 74 ada 3, 4, 5 ve 6 numaralı parsellerde kurulması planlanan tesis, toplam bin 897 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilecek. Bin 5 metrekarelik kısmı kapalı fabrika alanı olarak tasarlanan tesisin, 892 metrekarelik kısmı ise açık alan olarak kullanılacak.

9 MİLYONA YAKIN YATIRIM

Toplam 8 milyon 915 bin TL yatırım bedeline sahip proje kapsamında, mevcut durumda Döşemealtı ilçesi Kömürcüler Mahallesi’nde faaliyet gösteren ve yıllık 50 bin litre kapasiteli eski tesisin kapatılarak tüm makine ve teçhizatın yeni tesise taşınacağı belirtildi. Yeni tesisin 5+5 yıllık kira sözleşmesi ile kiralandığı ve tüm izin süreçlerinin mer’i mevzuata uygun şekilde sürdürüleceği bildirildi.

ÇEŞİTLİ ÜZÜMLER KULLANILACAK

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; üretim faaliyetinde, Denizli’den Merlot, Öküzgözü, Boğazkere; Kırıkkale’den Kalecik Karası ve Nevşehir’den Emir üzüm çeşitleri kullanılacak. Talebe göre başka bölgelerden üzüm temin edilerek özel üretim yapılması da mümkün olacak. Proje, 29 Temmuz 2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ÇED Yönetmeliği’nin Ek-2 listesinde yer alan “yıllık 5 bin litre ve üzeri alkollü içecek üretimi” kapsamına girdiği ifade edildi.

BÖLGE AVANTAJ SAĞLIYOR

Bu nedenle proje için Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak ilgili kurumlara sunuldu. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü’nün 5 Mayıs 2025 tarihli yazısına göre, tesisin kurulacağı alan herhangi bir sit alanı ya da doğal koruma bölgesi dışında kaldığı belirtildi. Tesisin bulunduğu bölgenin mevcut ulaşım altyapısı, düşük kira maliyeti ve tarımsal hammaddelere erişim açısından yatırımcıya avantaj sağladığı kaydedildi.

ÇED MUAFİYETİ

Şarap üretim tesisi projesi ile ilgili olarak bakanlığa sunulan PTD Dosyası incelenerek değerlendirildi. ÇED Yönetmeliği'nin 17’nci maddesi gereğince Şarap Üretim Tesisi Projesi'ne Antalya Valiliğince 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verildi. /ANTALYAKÖRFEZ

Ekonomi 20.05.2025 10:02:00 0