Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, “Ağız kokusu, çiftler arasında iletişim problemlerine yol açabiliyor, bu nedenle ağız kokusunun ciddiye alınması gerekiyor” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, “Ağız kokusu, çiftler arasında iletişim problemlerine yol açabiliyor ve zamanla ilişkileri zedeleyerek boşanmaya kadar gidebilen süreçlere neden olabiliyor. Bu nedenle, ağız kokusunun ciddiye alınması ve uygun şekilde tedavi edilmesi gerekiyor” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında dikkat çeken etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, Dünya Diş Hekimliği Günü, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın temel taşlarından biri olduğunu söyledi.
DİŞLERİNİZE GÜNDE 5 DAKİKA AYIRIN
Ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler yapıldığını anlatan Prof. Dr. Kuştarcı, bireylerin bu konuda bilinçlenmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Bu hafta özelinde genellikle bilgilendirme toplantıları, eğitimler, okullarda veya çeşitli alanlarda diş ağız ve diş sağlığı taramaları yapıldığını anlatan Kuştarcı, “Artık bizim klasiğimiz oldu. Her 22 Kasım'da da öğrencilerimiz, fakültede bir stant kuruyorlar. Orada yine fakülteye gelen hastalarımıza veyahut da üniversitedeki öğrencilerimize, personelimize ağız ve diş sağlığının önemiyle ilgili, fırçalamanın nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler veriyorlar. Çünkü genel olarak doğru bilinen yanlışlar var veyahut da ağız diş sağlığı maalesef birazcık öteleniyor veyahut da tam olarak dikkat edilmiyor” dedi.
“AĞIZ VÜCUDUN GİRİŞ KAPISI”
“Sağlık ağızdan başlar” diyen Kuştarcı, ağzın ‘vücudun giriş kapısı’ olduğunu söyleyerek “Günde en az 2 kere mutlaka dişlerimizin fırçalanması gerekiyor. Fırçalama tek başına yetiyor mu? Hayır, yetmiyor. Diş ipi kullanımı da, gerektiğinde ara yüz fırçası kullanımı da bunlar bizim için önemli. Mutlaka kullanmamız lazım. Yani temizliği tam olarak yapmamız lazım. İşte en az 2 dakika, 3 dakika o fırçalama işleminin yapılması, ağzın 4 parçaya ayrılıp her alanın dişlerin üst yüzü, ön ve arka bölgeleri olmak üzere güzel bir şekilde temizlenmesi bunlara dikkat etmemiz lazım” diye konuştu.
“AĞIZ KOKUSU BOŞANMA SEBEBİ”
Özellikle temiz bir ağızla güne başlamak veya temiz bir ağızla uykuya dalmak çok önemli olduğunu vurgulayan Kuştarcı, “Ağız kokusu boşanma sebebidir. O kadar önemli. Bunun dışında mutlaka 6 ayda bir diş hekimi kontrolü. Biz maalesef ülke olarak dişimiz ağrıdığında ya da artık çok ihtiyacımız olduğunda bu diş hekimine gidiyoruz. 6 ayda bir rutin kontrole gidilmesini öneriyoruz, tavsiye ediyoruz ve bunu istiyoruz. Hatta yaptığımız tedavilerden sonra mutlaka 6 aylık kontrollere hastalarımızı çağırıyoruz. Çünkü diş şöyle değil, diş sadece bir çiğneme aracı, yemek yeme aracı değil. Fonasyon dediğimiz konuşmayı dişlerde sağlıyoruz. En önemlisi estetik. Yani bir insan güldüğü zaman onun direkt siz dişlerine odaklanıyorsunuz. Bir dişteki çürüklük veya eksiklik karşıdakini etkiliyor. İnsanın kendine olan özgüvenini etkiliyor” dedi.
SAĞLIK İÇİN 5 DAKİKA YETERLİ
Vatandaşlara 6 ayda bir rutin kontrollerini yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunan Dekan Kuştarcı dişleri 5 dakika ayırarak fırçalamamanın önemine dikkat çekti. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle Diş Hekimliği Fakültesi önünde stant açan öğrenciler vatandaşlara tek tek ağız ve diş bakımı nasıl yapılır diş nasıl fırçalanır ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda eğitim verdikleri görüldü. /LİDER