Tarih: 18.04.2025 10:27

TEKRAR ISITINCA ZEHİRE DÖNÜŞEN 8 MASUM YİYECEK

Facebook Twitter Linked-in

Bazı yiyecekler tekrar ısıtıldığında yapılarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle sağlığımız için risk oluşturabilir. İşte tekrar ısıtıldığında yenmemesi gereken 8 yiyecek!

Ispanaklı Lazanya

Yemeği israf etmemek için ertesi gün ısıtıp tüketmek hepimizin alışkanlığı… Ama bazı yiyecekler var ki tekrar ısıtıldığında sadece besin değerini değil, sağlığınızı da tehdit edebilir! İşte masum görünen ama ikinci kez ısıtıldığında toksik etki yaratabilecek 8 tehlikeli yiyecek...

patates

Patates, özellikle haşlanmış ya da püre halinde tekrar ısıtıldığında botulinum bakterisi gibi zararlı bakterilere ev sahipliği yapabilir. Ayrıca besin değerini de kaybeder. En iyisi, taze tüketmek ya da soğuk haliyle kullanmak (örneğin salatada).

tavuk

Tavuk eti, protein açısından zengindir ama tekrar ısıtıldığında protein yapısı değişir ve sindirimi zorlaşır. Özellikle düşük ısıda ısıtıldığında gıda zehirlenmesi riski taşır.

yumurta

Omlet ya da haşlanmış yumurta tekrar ısıtıldığında, protein yapısı bozulabilir ve toksik bileşenler oluşabilir. Özellikle mikrodalga fırında ısıtılması zararlı gazlar çıkarabilir.

mantar

Mantarlar hassas bir yapıya sahiptir. Tekrar ısıtıldıklarında protein yapıları bozulur, mide ve bağırsaklarda sindirim sorunlarına yol açabilir. En iyisi pişirdikten sonra hemen tüketmek.

pirinç

Pişmiş pirinç uygun şekilde saklanmazsa ve tekrar ısıtılırsa, Bacillus cereus adlı bakterinin toksinleri oluşabilir. Bu toksinler ısıya dayanıklıdır ve ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabilir.

ıspanak

Ispanakta bol miktarda bulunan nitrat, tekrar ısıtıldığında nitrite dönüşebilir. Nitritler vücutta kansere neden olabilen nitrozaminlere dönüşebilir.

havuç

Tıpkı ıspanak gibi, havuç da nitrat içerir. Tekrar ısıtıldığında bu nitratlar zararlı bileşiklere dönüşebilir. Çorbanın içinde bile olsa tekrar ısıtmamaya dikkat!

kereviz

Kereviz çorbalarda sık kullanılır ancak pişmiş halde tekrar ısıtılması, içindeki nitratların dönüşüme uğrayarak sağlığa zararlı hale gelmesine yol açabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —