DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22735932,64%
Antalya
35°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hekimlerin ‘Beyaz Nöbet’i sürüyor
212 okunma

Hekimlerin ‘Beyaz Nöbet’i sürüyor

ABONE OL
4 Şubat 2022 12:07
Hekimlerin ‘Beyaz Nöbet’i sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin birçok ilinde olduğun gibi Antalya’da da hekimlerin, ‘Beyaz Nöbet’leri sürüyor. Yapılan eylemlerde hekimler taleplerini dile getirdi, 8 Şubat’ta greve çıkılacağını açıkladı.

Hekimlerin ekonomik ve özlük haklarında düzenleme içeren yasa tasarısının geri çekilmesine ve bir süredir Meclis gündemine gelmemesine karşı 4 Şubat’a kadar sürecek olan “Beyaz Nöbet”, eylemindeler. Antalya Tabip Odası’nda “Beyaz Nöbetin” altıncı gününde Akdeniz Üniversite Hastanesi önünde, taleplerini dile getirdi.

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Elmas Döşemeci, hekimlerin hayat pahalılığı içinde ay sonunu zor getirdiğini belirterek, “Türkiye, bütün kaynaklarını yandaş holdinglere peşkeş çeken ekonomi politikalarının bedelini hayat pahalılığı, enflasyon, işsizlik, zamlar, TL’nin değer kaybı olarak ödüyor. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, bütün ihtiyaç maddelerine gelen zamlar, emeğiyle geçinen tüm toplum kesimleri gibi bizlerin de alım gücünü sürekli olarak düşürüyor ve ay sonunu zor getiriyoruz. Hayat standartlarımızı koruyabilmek için artık iki, üç işte çalışmak da yetmiyor. Her geçen gün daha yoksullaşıyor, daha çok borçlanıyor, yaşamakta zorlanıyoruz” dedi.

SAĞLIK “REFORMU” ÇÖKTÜ

Hükümetin Sağlık reformunu eleştiren Döşemeci, “Yıllarca ‘Hastane kuyruklarını kaldırdık’ diye siyasi propaganda yapanlar şimdilerde ise günlerce, haftalarca hastanelerden randevu bile alınamaması ile ilgili sessiz kalmaktadır. İktidarın medar-ı iftiharı Sağlık ‘Reformu’ tam anlamıyla iflas etmiş Sağlık Bakanı da dâhil hiçbir iktidar mensubu bu konuyu ağzına dahi almamaktadır. Çöken sağlık sisteminin altında en çok ezilen ise biz hekimler ve sağlık emekçileri olduk. Mesleğimiz değersizleştirildi, emeğimiz ucuzlatıldı; kötü çalışma ortamlarında, ağır çalışma koşullarında düşük ücretlerle çalışmaya zorlandık” diye konuştu.

" alt="">

UCUZ İŞÇİLERE DÖNÜŞTÜRÜLDÜK

İktidarın “Reformu”nun tek “sağlık patronları”na yarar sağladığını, sağlıkta şiddetin ise günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini ifade eden Elmas Döşemeci, “Özel hastanelerin güvencesiz, geleceksiz çalışan ucuz işçilerine dönüştürüldük. Yirmi yıldır uygulanan sağlık reformu sonrasında sağlıkta şiddet, artık günlük yaşamımızın bir parçası oldu. Kamu olsun, özel olsun hastaneler, ASM’ler, TSM’ler, aciller, poliklinikler, servisler, ameliyathane önleri birer şiddet mekânlarına dönüştü. Her gün saldırıya uğruyor; darp ediliyor, yaralanıyor, öldürülüyoruz. Sabah evimizden çıkarken akşam evimize sağ salim dönebilmenin endişesini yaşıyoruz” dedi.

MOBBİNGE UĞRUYORUZ

Döşemeci konuşmasında, “Her gün hiçbir dayanağı olmayan SABİM şikâyetlerine cevaplar yazmak zorunda bırakılıyor; liyakatsiz atanan yöneticilerin mobbingine uğruyor; komisyonların hukuksuz dayanaksız kararları ile mesleğimizden alıkonuluyoruz. Ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, şiddet, mobbing, mesleki saygınlık kaybı mesleğimizi çekilmez hale getiriyor, genç meslektaşlarımız okullarını bitirir bitirmez yurtdışına gitmeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Döşemeci, salgının bedelini en ağır ödeyen ülkelerden olduğunu kaydederek, “COVID-19 pandemisi iki yılı dolduruyor. Türkiye salgının bedelini en ağır ödeyen ülkelerden biri. Vaka sayıları itibarıyla dünyada yedinci sırada yer alıyor. Ölüm sayıları resmi rakamlara göre dahi 85 bini geçti, gerçekçi tahminlere göre 250 bine yakın insanımızı kaybettik. Salgının başlarında üç maskeyi dağıtmayı, aşıyı toplumla buluşturmayı yapamayanlar;  toplum sağlığı için gerekli önlemleri almayanlar, şimdilerde ise bütün önlemleri kaldırdılar. Hemen her şey salgın öncesine dönmüş durumda. Sağlık Bakanı ise tüm sorumluluğu topluma yükledi, bütün bu yaşananların sorumlusu değilmiş gibi sadece tweet atıyor” sağlık politikalarını eleştirdi.

SÖZ VERİLDİ TUTULMADI

Ekim ayından bu yana özlük hakları ve gelecek için bir eylem sürecinde olduklarını, beş aydır hakları için sağlık kurumlarında ve alanlarda eylemde olduklarını belirten Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Elmas Döşemeci, “23-27 Kasım tarihlerinde İstanbul’dan Ankara’ya ‘Beyaz Yürüyüş’te, 27 Kasım’da Ankara’da “Beyaz Forum”da taleplerimizi dile getirdik. Taleplerimizi karşılamasa, eşitsiz ve yetersiz de olsa hekimlerin ücretlerinde iyileştirme getiren bir teklif bütün siyasi partilerin desteğiyle Aralık ayı başında Meclis’ten geçti. Bizatihi Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı da kameraların önünde hekim ücretlerinin arttırılacağını açıkladılar. Düzenleme önce Komisyona sevk edildi, sonra da tamamen geri çekildi. 15 Aralık’ta bütün Türkiye’de, bütün sağlık kurumlarında G(ö)REV ile tepkimizi gösterdik. O gün bütün sağlık kurumlarının bahçelerini beyaza boyadık, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin gücünü, birlik olduklarında seslerinin ne kadar güçlü çıktığını duymak istemeyenlere haykırdık; bizi görmek istemeyenlere emeğimizin gücünü gösterdik. Ocak ayının ikinci haftasında ‘yeni bir düzenleme getireceğiz’ sözü verildi. Yine tutulmadı, tutulmuyor” diyerek haklarını alamamalarını eleştirdi.

HEKİMLERDEN UYARI

Alanlarda haklarını aramaya devam edeceklerin kaydeden Döşemeci, “Vazgeçmiyoruz; oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz, diyerek emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Hep birlikte devam ediyoruz. Sonuç alıncaya kadar devam ediyoruz. 26 Ocak 4 Şubat arası Hakkımız olanı almak için, tasarının meclise gelmesi için Beyaz Nöbetteyiz.  Emeğimiz ve haklarımızın karşılığını almak için mücadelemiz büyüyerek devam edecek. Bu G(Ö)REV, taleplerimizin yerine getirilmesi için yapacağımız son, tek günlük G(ö)REV olacak. Başta öncelikli acil olanlar olmak üzere bütün taleplerimiz kabul edilmediği takdirde G(ö)REV eylemlerimiz devam edecek” dedi.

En az 10 karakter gerekli