DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22450771,18%
Antalya
33°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT.. ‘YAZA DOĞRU FİYATLAR ARTABİLİR’ 
200 okunma

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT.. ‘YAZA DOĞRU FİYATLAR ARTABİLİR’ 

ABONE OL
1 Mart 2022 10:30
İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT.. ‘YAZA DOĞRU FİYATLAR ARTABİLİR’ 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İkinci el araç alım satımlarında dikkat edilmesi gereken hususlara, sıfır araç ile ikinci el araç tercihini etkileyen faktörlere yönelik görüş ve düşüncelerini paylaşan arabam.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dr. Naim Çetintürk, yaz aylarına doğru araç fiyatlarında artış yaşanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

– Tüketiciler niçin sıfır kilometre bir araç almak yerine ikinci eli tercih ediyorlar? Elektrikli araçların fiyatları nasıl, talepler ne durumda?

Sıfır km. araçların ilk kullanıcısı olduğunuz için bu araçlar daha güvenilir ancak ciddi hasarı, kronik problemi olmayan ve düzgün kullanılmış ikinci el araçlar da gönül rahatlığı ile satın alınabilir. Türkiye’de tüketiciler üretimde gerçekleşen aksaklıklardan, çip krizi, magnezyum krizi gibi sebeplerle sıfır km. araçları temin etmenin zorlanması ve fiyatların da yükselmesi ile birlikte yaşı daha genç, km.’si yüksek olmayan, hasarsız veya az hasarlı araçları tercih edebiliyor.

Türkiye’de elektrikli araçlara ilginin yüksek olduğunu düşünüyorum. Zira geçtiğimiz senenin bu dönemlerinde gerçekleştirdiğimiz bir anket araştırmamızın sonuçlarına göre katılımcıların %66,2’si çevre dostu ve ekonomik olduğu için elektrikli araç almak isteyeceğini belirtmişti. Bu noktada tüketicideki en büyük endişe ise ülkemizde şarj istasyonlarının yeterince yaygın olmaması. İstasyon sayılarının artması ile talebin de artabileceğini düşünüyorum.

– Bir dönem sıfır araç bulmak neredeyse imkânsızdı. ÖTV indirimleri ne derece etki etti? İkinci el fiyatları yaz aylarında hangi seviyede olur?

" alt="">

Dövizdeki gerileme sonrasında fiyatlarda %10-15’e varan indirimler olmuştu. ÖTV ise ikinci eli doğrudan etkilemedi. ÖTV düzenlemesi öncesi daha yüksek seviyeden araç almış kişiler, araçlarını düşük fiyatlarla satmak istemeyeceklerdir bu sebeple doğrudan anlık geri çekilmeler olmayacaktır. Ufak ufak bu geri çekilmelerin olduğunu hissetsek de bunun sınırlı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte tatil, seyahat, bayram gibi dönemlerin gelmesi ile talebin artacağını ve bu talep artışından dolayı da fiyatlarda yukarı yönlü bir hareketlenme olacağını düşünüyoruz.

– Sıfır otomobile göre çok daha riskli kabul edilebilecek ikinci el otomobil alım-satımında vatandaşlar nelere dikkat etmeliler?

İkinci elde öncelikle dikkat edilecek husus bir aracın hak ettiği değerde olup olmadığı. Bunun için aracın piyasasını araştırmak gerekiyor. Sitemizde ücretsiz olarak sunulan araç değerleme algoritması, bu konuda kullanıcılara her zaman destek sunuyor. “Kusuru olan araç alınmaz” gibi bir düşünce çok sağlıklı değil. Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde her aracın hasarı, çiziği, belki bazı mekanik problemleri veya çeşitli kusurları bulunabilir. Önemli olan alıcının bu detayları bilerek aracı satın alması ve elbette bu durumun aracın satış fiyatına doğru şekilde yansıtılması önemlidir. Bu durumda bütçenize göre uygun marka modelde aracı, doğru fiyatla satın almış olursunuz. Ancak ikinci el araç alacak kişiler, alım-satım işlemleri sırasında kurumsal ölçekte hizmet veren, hazırlayacağı raporu ıslak imzalı ve kaşeli olarak müşterilerine sunabilecek ve detaylı analiz yapabilecek ekspertiz firmalarında mutlaka ekspertiz yaptırmalı.

– Sıfır kilometre araçların satışıyla ikinci el otomobil satışları ‘ters orantılı’ mıdır?

Aslında doğrudan ters orantılı diyemeyiz. Bir talep artışı olduğunda hem sıfır hem ikinci el araçlarda eğilimin olduğunu gözlemliyoruz ancak sıfır araçlara ulaşamayan tüketicilerin yaşı genç 1-3 yaş aralığındaki otomobillere yöneldiğini söyleyebiliriz.

 

– arabam.com ile diğer sitelerin farkı nedir? Alışverişte yaşanacak mağduriyetlere yönelik tedbirleriniz nelerdir?

Kurumsal üyelerimizin daha fazla alıcıya erişmesini sağlıyor ve onlara sunduğumuz katma değerli servisleri artırarak ödedikleri ücret karşılığı elde ettikleri değeri maksimize etmeye çalışıyoruz. Tüketicilerin fiyat hassasiyeti oldukça yüksek ve aldıkları/sattıkları aracın doğru fiyatını belirleme konusunda kaygıları büyük. Bu amaçla geliştirdiğimiz fiyat algoritmamız her ay 10 milyon kişi tarafından ücretsiz olarak kullanılıyor. Bu sayede sitemizi ziyaret eden bireysel alıcı sayısı artıyor ve kurumsal galerilerimizin ilanları daha fazla kullanıcıya ulaşmış oluyor. Bununla birlikte “arabam garaj” uygulaması ile çok avantajlı fiyatlarla oto bakım, servis, akaryakıt, çekici gibi hizmetler sunarak aracı için her kullanıcıya tek noktadan avantaj sunmaya çalışıyoruz. Piyasadaki en büyük belirsizlik fiyatlar. Biz kurumsal ve bireysel kullanıcılarımıza araç fiyatlaması konusunda şeffaf ve değerinde bir hizmet sunarak onlara yol gösteriyor, ikinci el piyasasının referans noktası olmaya özen gösteriyoruz.

İkinci el araç satışlarında bazen maalesef olumsuz durumlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Mağduriyet yaşamamak için alış satışlarda internetten veya elden ön ödeme yapmamak, aracı satacak olan kişinin nüfus cüzdanı, ehliyet, ruhsat gibi tanımlayıcı belgelerini istemek, ödemenin tamamını almadan aracın satışını vermemek ve devir işlemlerinde asla karşınızdaki muhatap dışında tanıdık, akraba, eş dost gibi üçüncü bir kişi adına devir veya ödeme yapmamak alınabilecek en temel tedbirler arasında. Sık görülen dolandırıcılık yöntemlerinden biri de ödemenin başkası tarafından gerçekleştirileceği veya sahte para kullanımı. Araç satın almaya karar verildiğinde yasal olmayan işlemlerin önüne geçmek adına ödeme işlemleri mutlaka noterde yapılmalı. Aracını satmak isteyen araç sahipleri için de aynı şey geçerli. /ADALYAMEDYA

En az 10 karakter gerekli