KADRİYE CİRİTCİ


ELEŞTİRİ

“Yapıcı eleştiri, akıllı insanları güçlendirir, ahmakları öfkelendirir.” /Napolyon Bonapart


Eleştiri konusunun, doğru ya da yanlışı ayırt ederek yargılamak olduğunu hepimiz mutlaka biliyoruz. Her zaman haksız eleştiriye karşı dik duruşumdan asla ödün vermedim. Karşımdaki insanın kim olduğunu sorgulamam ve haklı eleştiriye daima saygı duyarım. Çünkü bana katkı sağladığını düşünür, eleştirildiğim konuda yanlışlarımı düzeltmeye çalışırım. Herkesin doğruları ve yanlışları kendinedir. Haksız eleştiride bulunan insanların öncelikle kendi hataları ile yüzleşmesi gerektiğini düşünüyorum. 

“Yapıcı eleştiri, akıllı insanları güçlendirir, ahmakları öfkelendirir.” /Napolyon Bonapart

Bu söze katılmamak mümkün mü? Yapıcı eleştiriler gerçekten insanlara güç katar. İnsanız ya, kimimiz haklı, kimimiz mutlu olmak istiyoruz elbette. Haksız eleştiri karşısında bazen pençelerimizi gösterir, bazen boyun eğmek zorunda kalırız. Her ne olur ise olsun doğru olduğuna inandığımız durumlarda geri adım atmamalıyız. Bu, şu demek değil elbette eleştiriye kapalı kalmak. Her eleştiri bize pek çok şeyi öğretir. Dostlukların derecesini belirlerken, hayatımıza dahil ettiğimiz insanlarında kalitesini belirler. Kalp kırmamak adına haklı eleştiride bulunmamakta doğru değildir. Eleştiri kültürünü hayatımıza dahil etmek iyi bir yöntemdir fakat, ustalık gerektirir. Sadece kişiler arasında bireysel eleştiriler değil, her şeyi özgür düşüncemizle eleştirebilmeliyiz. Eleştiri yaparken dikkat etmemiz gereken önemli bir diğer husus ise, üsluba dikkat etmektir. Kırmadan, aşağılamadan zarifçe…

Hiç dikkat ettiniz mi? Özellikle bireysel eleştiriyi adet haline getiren insanların çoğunda özgüven eksikliği vardır ve bunu net bir şekilde görmeniz mümkündür. Çünkü böyle insanların amacı eleştiri değil karşısında ki insanda yerli yersiz hata aramak, enerjisini aşağı çekmek, başkalarının yanında küçük düşürmektir. Eleştiri ve hata birbiri ile karıştırılmamalı bu ince detay eleştiri söz konusu olduğunda mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Dünya toplumlarında ve demokrasilerde eleştiri fazlasıyla bulunmaktadır. Doğru ya da yanlış eleştiri dozunda ve saygı çerçevesinde yapılmalıdır. Eleştiride yaparken aynı zamanda empati yapmalı, nezaket kuralları gözardı edilmemelidir.

Sevgiyle kalın.