DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,03%
Antalya
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

138 okunma

Kuraklığa karşı destek yağdı

ABONE OL
9 Şubat 2022 16:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya Tarım Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, tarımsal kuraklıkla mücadele kapsamında 5 bin 445 çiftçiye; 12 Milyon 736 bin 476 lira ödeme yapıldığını söyledi.

TARIMSAL KURAKLIK DESTEĞİ VERİLDİ

Ünal, küresel ısınma, iklim değişiklikleri gibi nedenlerle verimi düşen hububat ürünleri için ÇKS’ye kayıtlı 5 bin 445 çiftçiye; 12 Milyon 736 bin 476 lira ödeme yapıldığını anlattı. Serbülent Ünal, tarımsal kuraklıkla mücadele kapsamında çiftçileri eğitici toplantılar yapıldığını ve kuralığa dayalı verim kaybı yaşanan bölgelerden kuraklığa dayanıklı ürünleri yetiştirilmesi konusunda yönlendirmeler yaptıklarını kaydetti.

AMAÇ BİLİNÇ DÜZEYİNİ ARTIRMAK

Tarımsal kuraklıkla mücadelede temel amacın, kamuoyunu bilinç düzeyini artırmak olduğunu belirten Ünal, “Tarımsal kuraklıkla mücadele kapsamında tüm paydaşların sürece dahil edilmesiyle arz ve talep yönetimini de dikkate alarak, çevresel açıdan sürdürülebilir tarımsal su kullanımının planlanması ile kuraklığın yaşandığı bölgelerde ileriye dönük gerekli bütün tedbirlerin alınma amaçlanmaktadır. Kriz dönemlerinde ise etkin bir mücadele programını uygulayarak kuraklığın etkilerini asgari düzeyde kalmasını sağlamak” istediklerini ifade etti.

" alt="">

ZARARLAR TESPİT EDİLİYOR

Serbülent Ünal, tarımsal kuraklık eylem planını anlatarak “Kuraklığın etkisini azaltmak amacıyla yerleşim yerleri arasında kuru ve sulu tarım alanları için su yönetimi çalışmaları, yatırımlar, kuraklık fazlaysa ona göre yatırım yapılması için yönlendirmeler, tarımda sulama sistemleri, tohum ve bitki çeşitliliğin seçilmesi, tarımsal hastalıkla mücadele gibi konularda tarımsal eylem planı kapsamında eğitimler yapılmaktadır” dedi.

İklim değişikliği nedeniyle hastalıkla ve zararlı popülasyonlarında artış olmakta, bu da tarım sektörünü olumsuz etkilediğini anlatan Ünal, tarımsal kuraklık kapsamında yapılan çalışmaları şu sözlerle aktardı: “Aşırı sıcaklık, kuraklık ve beklenmeyen hava olaylar nedeniyle oluşan afetlerle biyoçeşitlilik azalmakta, verim kayıpları yaşanmakta, ekim dikim ve hasat zamanı değişiklikler meydana gelmekte. DSİ Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiler ve Meteorolojiden alınan kararlarda biz burada zarar göre alanların tespiti yapabiliriz, sulu tarım yapılan alanlarla ilgili bitki çeşitliliğini değiştirebilir miyiz bunlara ilgili eğitim çalışmaları yapılıyor. Mart ayın içerisinde yeterli yağış olmazsa çok su tüketen ürünlerle ilgili o dönem yetiştirilip yetiştirilmemesi ile ilgi toplantılar yapılıyor. Ürün çeşidi seçiliyor. Ona göre DSİ’den verilecek su belirleniyor. Ürün çeşidi ona göre yetiştiriliyor” dedi.

ANTALYA’DA 6 İLÇE ETKİLENDİ

Kuraklığın ülkemizde yeni bir konu olmadığını dönem dönem tarımsal kuraklıkla ilgili çalışmalar olduğunu söyleyen Ünal, “Bizim ülkemiz konum itibariyle yağış rejimi nedeniyle tarımsal kuraklık bir doğal afet. Doğal olarak çok sık olmasa da ülke olarak zaman zaman yaşıyoruz. Daha çok İç Anadolu Bölgesi’ni ve Akdeniz havzasında İç Anadolu iklimine sahip bölgelerde görülüyor. Elmalı, Korkuteli, Akseki, Kemer, Döşemealtı ve Konyaaltı gibi ilçelerde genelde hububat ürünlerinde verim kaybı oluştu.  Havzalarda sular azaldı. Bu da verim kaybına neden olduğu gibi kuru tarımda da su kullanımıyla ilgili özellikle aksu havzasında sorun yaşandı. Bunun üzerine illerde oluşturulan kriz masaları buralarda yaşan verim azalmalarını tespit ederek çiftçi kayıt sistemine kayıtlı vatandaşlara destek amaçlı ödemeler yapıldı” dedi.

ÇİFTÇİYE 12 MİLYON ÖDEME YAPILDI

Alınan karar gereği yüzde 30 ve üzerinde zarar gören arpa, buğday, yulaf, nohut gibi ürünlerin zarar oranlarına göre dekar başına 30 lira ile 100 lira arasında ödemesi gerçekleştirildiğini kaydeden Tarım İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, “Biz tarımsal kuraklıktan etkilenen bölgelerde tespitler yaptık. Çalışmalar kapsamında kuraklığın etkileri raporlandı. Bakanlık dekar üzerinden zararlarına ödeme yaptı. Yüzde 30 ve üzerinde zarar göre 30 lira ile 100 lira arası dekar başına. Ödeme gerçekleştirildi. ÇKS ye kayıtlı olanlara yapıldı. Geçen yıl bu kapsamda 545 işletmeye zarar gören 205 bin 849 dekar tarım alanı için 12 milyon 736 bin 476 lira destekleme ödemesi yapıldı” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli