DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22399451,07%
Antalya
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

178 okunma

SALDIRILARDAN KAÇAN ONBİRLERCE UKRAYNALI POLONYA’YA GEÇTİ

ABONE OL
27 Şubat 2022 10:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya savaşında 3’üncü güne girilirken bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Öte yandan Rusya saldırılarından kaçan sayısız Ukraynalı başta Polonya olmak üzere Romanya ve Slovakya’ya geçmeye devam ediyor. Özellikle Polonya sınırında toplanan yüz binden fazla Ukraynalı tüm geceyi sınır yolunda geçirirken bölgeden çarpıcı fotoğraflar gelmeye devam ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu devam ederken halka silah dağıtımı gerçekleştirildi. Başkent Kiev’den ayrılanlar Polonya’ya geçerken son 24 saatte binlerce kişi Polonya sınırını geçti.

KİEV HALKI, POLONYA’YA GİDİYOR

Gece boyunca çatışmaların sürdüğü Kiev’de yaşayanlar ülkeden ayrılmaya devam ediyor. Kiev halkı, sınır komşusu Polonya sınırına akın etti. Trenlerle Kiev’den ayrılan siviller Polonya’nın güneydoğusundaki Przemysl tren istasyonundaki sınır geçişinde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kiev’den ayrılan trenlerin bir kısmı Varşova’ya giderken bir büyük bir kısım mülteciler ise otobüslerle Polonya sınırında oluşturulan kamplara geldi.

" alt="">

Polonya İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamaya göre 100 bin kişi Polonya sınırını geçerek mülteci olarak ülkeye giriş yaptı. Birleşmiş Milletler ise bu açıklamadan birkaç saat sonra mülteci sayısının toplamda 120 bin kişiye ulaştığını bildirdi. Polonya hükümetinden yapılan açıklamaya göre ise Ukrayna’dan ülkeye gelen herkese ‘savaş mültecisi statüsü’ tanınacak. Öte yandan Polonya Rusya’ya hava sahasını kapatarak mültecilerin geçişini güvence altına aldı.

Sınırı geçerek Polonya’ya ulaşan mülteciler kampların dışında kimi okul ve spor merkezi gibi binalara yerleştiriliyor

Polonya Güvenlik Hizmetleri Sözcüsü, “Şimdiye kadar gelen kişilerin yaklaşık yarısı savaştan kaçtıklarına dair sözlü açıklamalar yaptı. Bunlar savaş mültecisi olarak kabul edilmesi gereken insanlar. Yerel prosedürlere göre Polonya’ya kabul edilecekler.” diye konuştu.

Polonya’da yaşayan Ukraynalıların da sınıra giderek Ukrayna’dan gelen yakınlarını ve dostlarını karşıladıkları görüldü. Polonya’da bulunan CNN Türk muhabiri Gaye Sude Kayışlı ise canlı bağlantıda yaptığı yayında yıllardır Polonya’da yaşayan bazı Ukraynalıların da kamp alanına gelip tam ters istikamette ülkelerine geri gitmek istediğini aktardı. Bu kişilerin neden geri dönmek istiyorsunuz sorusuna ‘orduya katılıp savaşmak için’ cevabı verdiği görüldü.

Gaye Sude Kayışlı, sınırda iki ayrı kamp alanı oluşturulduğunu aktarırken havanın gece boyunca oldukça soğuk olduğunu ve internet bağlantısının da zorlukla kurulduğunu söyledi. Kayışlı, kamp alanlarında yiyecek ve içecek bulunan büfelerin olduğunu ve gelen kişilere erzak, battaniye gibi ihtiyaç maddelerinin anında sağlandığını ifade etti.

Sınır kapısına bazı kişilerin araçlarını bırakıp yürüyerek gelmek zorunda kaldığını aktaran CNN muhabiri bazı mültecilerin 10 saatten fazla demir kapıların ardında beklediğini belirtti.

Özellikle ileri yaştaki Ukraynalıların uzun saatler yürüyerek vardıkları Polonya’daki yorgun görüntüleri dikkat çekti

ROMANYA SINIRINDA 20 KİLOMETRELİK KUYRUK

Savaştan kaçan Ukraynalı sivillerin bazıları da özel araçları ya da başka taşıtları kullanarak Romanya ve Slovakya’ya geçiyor. Çok fazla sayıda kadın ve çocuğun ellerinde bavullar ve erzakla uzun saatler yürüdüğü ya da araç kuyruklarında beklediği göz çarptı. Arabasının içinde sınırı geçmeyi beklerken ülkesinden ayrılmanın acısıyla ağlayan bir kadın ise adeta bu anların sembolü haline geldi…

Ukrayna’dan ayrılmak isteyen aralarında Türklerin de bulunduğu yüzlerce kişi, Orlivka Sınır Kapısı’nda 20 kilometre uzunluğunda araç kuyruğu oluşturdu.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sonucu aralarında Türklerin de bulunduğu yüzlerce kişi ülkeden ayrılmaya çalışıyor.

Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşları ve Ukrayna’da yaşayan vatandaşlar, dün akşam karayoluyla ülkeden ayrılmaya başladı. Türk vatandaşlarını taşıyan otobüsler, sabah saatlerinde Romanya sınırında bulunan Orlivka bölgesine ulaştı.

Ülkeyi terk etmek isteyenler Orlivka Sınır Kapısı’nda 20 kilometre uzunluğunda araç kuyruğu oluşturdu. Türk vatandaşları, yaklaşık 6 saattir kuyrukta beklediklerini söyledi.

UKRAYNA’DAKİ BAZI TÜRKLER DE POLONYA’YA GİDİYOR

Rusya’nın saldırılarının ardından Ukraynalı sivilleri yaşadıkları alanları terk ederek güvenli alanlara sığınmaya çalışıyor. Ukrayna’da bulunan Türk vatandaşlarının bir kısmı tahliyeleri beklerken bir kısmı komşu ülkelere geçiyor. Yaklaşık bir ay önce Türkiye’den Ukrayna’ya gelen ve savaşın başlamasıyla Ukrayna’da mahsur kalan Ercan Boybey de Polonya sınırına gidenlerden. 

Boybey sabah saatlerinde verdiği demeçte “Biz dün gece Ukrayna’dan dün saat yaklaşık 19.00 sıralarında hareket ettik Polonya sınırına doğru. 10-12 km mesafemiz kaldı. Yaklaşık 23 kilometrelik bir araç kuyruğu vardı. Aracımızı geri bıraktık park ettik ve yürüyerek sınır kapısına gidiyoruz. Bir hayli araç var. Gördüğünüz gibi insanlar hep beklemedeler dün geceden beri biz uyumadık yollardayız. Yolda çok fazla araç olduğu için kendi aracımızı park ettik. Bir aksilik olmazsa bir buçuk saat sonra Polonya sınır kapısında olacağız” ifadelerini kullandı. 

MACARİSTAN’DAN UKRAYNALI GÖÇMEN KARARI

Öte yandan, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta birbirinden önemli gelişmeler yaşanırken Ukrayna’dan vatandaşların çevre ülkelere geçişleri de sürüyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan-Ukrayna sınırını ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki çatışmaların halihazırda Macaristan’dan uzak olduğunu ama ilerleyen günlerde durumun değişebileceğini söyledi.

“İSTEYEN HERKES, PASAPORTLARI OLMASA BİLE ÜLKEYE ALINACAK”

Ülkesinin silahlı çatışmaya karışmak istemediğini belirten Orban, Ukrayna’dan Macaristan’a giriş yapmak isteyen herkesin pasaportları olmasa bile ülkeye alınacağını kaydetti.

Macaristan’ın, Rusya’nın uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılmasını bloke ettiği şeklindeki haberleri de yalanlayan Orban, “Macaristan, perşembe günkü Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde net bir şekilde, AB genelinde desteklenen tüm yaptırımları kabul edeceğini açıkladı. Biz, hiçbir şeyi bloke etmiyoruz.” diye konuştu. /HÜRRİYET.COM.TR

En az 10 karakter gerekli