DOLAR 32,2127 0.13%
EURO 35,0058 0.05%
ALTIN 2.506,040,13
BITCOIN 2265577-0,72%
Antalya
24°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

SAVAŞ BU DEFA YEMEN’DE.. İNGİLTERE VE ABD HUSİ HEDEFLERİNİ VURDU
58 okunma

SAVAŞ BU DEFA YEMEN’DE.. İNGİLTERE VE ABD HUSİ HEDEFLERİNİ VURDU

ABONE OL
12 Ocak 2024 10:36
SAVAŞ BU DEFA YEMEN’DE.. İNGİLTERE VE ABD HUSİ HEDEFLERİNİ VURDU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken bölgede tansiyon bir kez daha yükseldi. ABD ve İngiltere ticari gemileri hedef alan Yemen’deki İran destekli grup Husilere yönelik harekete geçti. Gece boyu düzenlenen saldırılarda Yemen’in başkenti Sana ile Hudeyde ve Taiz’de 12 Husi hedefi yerle bir edildi. Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi “Bedelini ödeyecekler” diyerek ABD ve İngiltere’ye tehditler yağdırırken ABD Başkanı Joe Biden’den cevap gecikmedi: İleri tedbirler almaktan tereddüt etmeyiz.

Dünya, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına kilitlenmişken bölgede gerilim bir kez daha yükseldi. Yemen’de İran destekli Husilerin Gazze’ye yönelik saldırılar nedeniyle ticari gemilere yönelik eylemleri krizi beraberinde getirdi. Çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’de seferlerini durdurma kararı vermiş bu durum da tedarik zincirinde sıkıntıları beraberinde getirmişti.

Bunun üzerine ABD ve İngiltere ordusu harekete geçti. Yemen’deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre ABD ve İngiliz savaş uçakları, gece saatlerinde Yemen’in başkenti Sana ile Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırısı gerçekleştirdi.

12 HEDEFİ VURDU!

ABD ve İngiltere ordusu savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle en az 16 Husi hedefini vurarak saldırılara misilleme gerçekleştirdi. ABD Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada 60’tan fazla hedefin yerle bir edildiği ve bu noktalar arasında Husilere ait komuta kontrol merkezi, mühimmat depoları ve hava savunma sistemleri radar sistemlerinin olduğu belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise saldırıda Husilere ait insansız hava araçlarını, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerini hedef aldıklarını kaydetti. Austin, ABD’nin bundan sonra da Yemen’deki Husilere yönelik “gereken hallerde” saldırı hakkını mahfuz tuttuğunu ve Kızıldeniz’deki gemi trafiğinin istikrarlı şekilde sürmesinin öncelikleri olduğunu belirtti.

" alt="">

HUSİ: BEDELİNİ ÖDEYECEKLER!

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ise ülkesine karşı askeri risk alan herkesi “bedelini ödemekle” tehdit ederek, hiçbir ABD saldırısının cevapsız kalmayacağını söyledi. Husilere ait “Al Masirah” televizyon kanalına konuşan Husi, ülkesine yönelik hiçbir ABD saldırısının asla cevapsız kalmayacağını, ABD’den gelecek herhangi bir saldırıya verilecek tepkinin 9 Ocak’ta gerçekleştirdikleri operasyonla aynı düzeyde değil çok daha büyük olacağını ifade etti.

Açıklamasında “Kim halkımıza karışmak veya saldırmak isterse, bedelini ödeyeceği bir çatışmaya girerek askeri risk alıyor demektir. Nefesimiz uzundur, halkımız büyük ve uzun çatışmalara dayanabilecek güçtedir” diyen Husi, Asya ve Avrupa ülkelerine “ABD’nin sözüne uymamaları” dedi

YEMEN: ABD VE İNGİLİZ GEMİLERİNİ VURDUK!

Husilerin siyasi büro üyesi Ali el-Kahhum ise X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Yemen’in ABD ve İngiltere’ye ait savaş gemilerine saldırı düzenlediğini açıkladı.

Ali el-Kahhum açıklamasında “Yemen’in yanıtı (ABD ve İngiltere’ye) gecikmedi. Yemen silahlı kuvvetleri, Kızıldeniz’deki ABD-İngiliz savaş gemileri ile askeri bölge ve üslerine güçlü bir şekilde karşılık veriyor” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ GEMİSİ, DENİZALTI VE UÇAKLARLA SALDIRDILAR!

Husilerin sözde hükümetindeki Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Ülkemiz, ABD ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldı. Hiç şüphesiz ABD ve İngiltere, bu bariz saldırganlığın tüm vahim sonuçlarına ağır bir bedel ödemeye hazırlanmak zorunda kalacak” açıklaması yaptı. Husilere bağlı SABA haber ajansı da haberinde başkent Sana, Hudeyde, Sada ve Zemar kentlerinin “ABD saldırganlığına” maruz kaldığı bilgisini paylaştı.

ABD İDDİALARI REDDETTİ!

Saldırıya ilişkin telefonla brifing düzenleyen ABD’li üst düzey bir savunma yetkilisi ise Yemen’in ABD veya İngiltere’ye ait herhangi bir savaş uçağı ya da savaş gemisini hedef aldığı yönündeki iddiayı reddetti. Yetkili, “Şu anda Husilerden herhangi bir karşılık görmedik” dedi.

“TALİMATIMLA HUSİLERİ HEDEF ALDIK”

ABD Başkanı Joe Biden da Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen’de Husilere ait bazı hedeflerin vurulmasına yönelik açıklama yaptı. Yazılı açıklamasında saldırıların kendi talimatıyla gerçekleştiğini belirten Joe Biden, “Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın da desteğiyle Yemen’de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi” ifadesini kullandı.

Saldırıların, Husilerin Kızıldeniz’deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu belirten Biden, sonuncusu 9 Ocak’ta gerçekleşen ve Husilerin doğrudan Amerikan gemilerini hedef aldığı bir dizi saldırıya uluslararası koalisyonla yanıt verdiklerini vurguladı. Husilere karşı hem bölgede ABD öncülüğünde kurulan deniz gücüne hem de uluslararası kamuoyunda oluşan yaklaşıma dikkati çeken Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde önceki gün alınan ve Husilerin saldırılarına son vermesi çağrısı yapan kararı hatırlattı.

BİDEN: DAHA İLERİ TEDBİRLER ALABİLİRİZ!

Joe Biden, “Yemen’deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır” değerlendirmesi yaparak, gerekmesi halinde bundan sonra da ileri tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğini vurguladı.

HUSİLERDEN YENİ AÇIKLAMA: SALDIRILARA DEVAM EDECEĞİZ!

ABD ve İngiltere’nin deniz ticaretini güvenceye alma gerekçesiyle Yemen’e düzenlediği saldırıların ardından Husiler, İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurdu

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN İLK AÇIKLAMA!

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e düzenlediği saldırılar kınandı. Söz konusu saldırıların Yemen’in toprak bütünlüğüne yönelik gerçekleştiği vurgulandı. /SABAH.COM.TR

En az 10 karakter gerekli