DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376201,03%
Antalya
32°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘UMARIM UKRAYNA’DA SAVAŞ OLMAZ.. VE 2019 RAKAMLARINI YAKALARIZ’
185 okunma

‘UMARIM UKRAYNA’DA SAVAŞ OLMAZ.. VE 2019 RAKAMLARINI YAKALARIZ’

ABONE OL
16 Şubat 2022 10:50
‘UMARIM UKRAYNA’DA SAVAŞ OLMAZ.. VE 2019 RAKAMLARINI YAKALARIZ’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin,  Antalya’nın krizlere dayanıklı bir kent olduğunun altını çizerek, “Antalya 2021’de turizmde Türkiye genelinden ve rakiplerinden daha iyi bir performans gösterdi, bu yıl çok daha iyisini yapmak zorundayız, yapabiliriz. Ümit ediyorum ki Ukrayna’da savaş olmaz ve bu yıl turizmde 2019 rakamlarını yakalarız” dedi.  

ATSO Başkanı Çetin, ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Antalya ekonomisinin 2021 yılı değerlendirdi, 2022 yılının beklentileri ve piyasa anketi sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinde fazla bir araya gelemediklerini dile getiren Çetin, can kayıplarının devam ettiğini ve önlemlere uyulmasına devam edilmesi gerektiğini belirtti.

“RUSYA-UKRAYNA GERGİNLİĞİ”

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilime de değinen Çetin, “İki ülkeden 5 milyon turist alıyoruz. 4 milyon Rusya 1 milyon Ukrayna’dan. En çok sevindiğimiz konu İngiltere’nin karantinayı kaldırması. Diğer ülkeler de bunu kaldırsa fazla sıkıntı yaşamayız turizmde” dedi.

“LİMAN FİYATI”

" alt="">

Çetin, Antalya Limanı’nı kim işlettiğinin kendileri için önemli olmadığının altını çizerek, önemli olanın Mersin ve İzmir Limanı kadar fiyatın aynı olması gerektiğinin altını çizdi. Artık günü kurtarma yerine geleceği kurtarmayı konuşmak gerektiğini belirten Çetin, “Yapısal reformlar siyasi uzlaşma olmadan yapılamaz. Sorunlarımızı şeffaf, yapıcı olarak konuşmalı ve birlikte çözüm aramalıyız” dedi. Davut Çetin, anketin kent ve ilçe merkezinde ATSO ve AESOB üyesi bini aşkın iş yerinde 6 sektörden yeme-içme, market ağırlıklı olduğunu belirtti.

“SON AYLARDAKİ GELİŞMELERİN ETKİSİ”

Piyasa anketindeki beklentileri son aylardaki dalgalanmaların etkilediğine değinen Çetin, “2021 yılının 2020’ye göre daha iyi olması gerekiyorken, son aylardaki durum nedeniyle satış hacmi değişimi ve beklentilerle ilgili cevapların olumsuz yönde olduğunu görüyoruz. Turizmde 2019’un yüzde 60’ı düzeyinde kalsak da 2020’ye göre bir toparlanma oldu. Veriler de bunu gösteriyor, fakat maalesef döviz artışı, enflasyon, maliyet artışları ve piyasada durgunluğun baş göstermesi değerlendirmeleri ve beklentileri olumsuz etkilemiştir. Yani anketimiz daha çok son 3-4 aydaki durumu yansıtmaktadır. Bunun dışında küçük işletmelerin yapısal sorunlarını da unutmayalım. Antalya’ya 9 milyon turist gelse de kent merkezine gelen turist sayısı çok yetersiz kalmıştır. Ayrıca küçük işletmelerin bir taraftan zincir işletmeler, diğer taraftan e-ticaret arasında sıkıştıklarını da hep söylüyorum” dedi.

 

Antalya’nın pandemiye rağmen 2021 yılında iyi bir dönem geçirdiğinin altını çizen Çetin, turizmde Türkiye’ye gelen ziyaretçi Rusya ve Ukrayna pazarlarının etkisi ile yüzde 94 artarken, Antalya’da ise yüzde 164’lük bir artış sağlandığını bildirdi.

“ANTALYA EKONOMİSİNE İLİŞKİN İYİMSERİZ”

Antalya’nın krizlere dayanıklı bir kent olduğunun altını çizen Çetin, “Her zaman diyorum ki Antalya doğal ve tarihi zenginliğiyle, turizm sayesinde ayrıcalıklı bir ildir. Antalya’da yaşamayı, çalışmayı, ticaret yapmayı bir ayrıcalık gibi göreceğiz. Hep birlikte en iyisini yapmaya çalışacağız. Ülkenin de bizim de ümidimiz turizmin iyi olmasıdır.  Antalya 2021’de turizmde Türkiye genelinden ve rakiplerinden daha iyi bir performans gösterdi, bu yıl çok daha iyisini yapmak zorundayız, yapabiliriz. Ümit ediyorum ki Ukrayna’da savaş olmaz ve bu yıl turizmde 2019 rakamlarını yakalarız” diye konuştu. /TOURISM TODAY

En az 10 karakter gerekli