Antalya'da havaların ısınmasıyla birlikte sabah saatlerinde mağaralara yönelik düzenlenen Sup (Ayakta kürek çekme) turlarına yönelik Antalya Valiliği tarafından bir takım yeni kararlar alındı. İşte detaylar…
Turizm kenti Antalya'nın Konyaaltı sahilinde her yıl sabah erken saatlere yapılan stand up paddle boarding (SUP bording) etkinlikleri havaları ısınması ile yeniden başladı. Türkçe karşılığı ayakta kürek çekme olarak bilinen organizasyonda bir araya gelen binlerce kişi özellikle haftasonları Konyaaltı Plajından denize açılıyor. Aynı anda denize açılan yüzlerce kişinin rotasında falezlerin altındaki mağaralar var. Antalya Valiliği, son yıllarda büyük ilgi gören Stand Up Paddle (SUP) Board yani ayakta kürek sörfü faaliyetlerine ilişkin kapsamlı düzenlemeler içeren iki ayrı genelge yayımladı.
MAĞARALAR İŞGAL ALTINDA
Nesli tehlike altında olan ve sayıları hızla tükenen Akdeniz fokları ise asırlardır kıyılardaki mağaralarda yaşamlarını sürdürüyor. Bununla birlikte başta deniz canlıları olmak üzere yarasalar da bu mağaraları kendilerine yaşam alanı olarak ayırdı. Bütün bunlara rağmen düzenlenen turlarda, tatilciler kanolarla mağaraların içerisine kadar giriyor.
SAATLİĞİ 600 TL
Bir board saatliği 500-600 TL, 3 saatliği ise 1200 TL'den kiralanabiliyor. Günlük kiralama ücretleri ise 3-5 bin TL arasında değiştiği görüldü. Satın alınmak istenilirse fiyatı 20 bin TL ile 50 bin TL arasında değişim gösteriyor. Günlük olarak SUP kiralayan kişiler gruplar halinde turlara katılıyor. Bir rehber eşliğinde düzenlenen turlarda falezlerin güzellikleri adeta mest ediyor. Sabah erken saatlerde kendine gelemeyen kişiler bu doğal güzel karşısında güne uyanıyor.
VALİLİKTEN GENELGE
Antalya Valiliği, son yıllarda büyük ilgi gören Stand Up Paddle (SUP) Board yani ayakta kürek sörfü faaliyetlerine ilişkin kapsamlı düzenlemeler içeren iki ayrı genelge yayımladı. Turizm işletmeleri hem de bireysel kullanıcılar için güvenlik, denetim ve yasal sorumluluklar net şekilde belirlendi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, düzenlemelerin temel amacının SUP faaliyetlerinin güvenli ve kontrollü şekilde yapılmasını sağlamak, turizm faaliyetlerini çeşitlendirmek ve can güvenliğini en üst düzeyde korumak olduğu vurgulandı.
TUR LİDERİ ZORUNLU
Ticari SUP faaliyetlerinde, her 6 kişilik gruba bir federasyon onaylı tur lideri eşlik etmesi zorunlu hale getirildi. Liderin yanı sıra kıyıda bir işletme sorumlusunun da hazır bulunması gerektiği belirtilirken, deniz ile kesintisiz iletişim kurabilecek telsiz sistemleri ve acil durumlarda kullanılacak VHF kanal 16 ve 08 frekansları ile doğrudan 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ulaşılabileceği kaydedildi.
GÜN DOĞUMU İLE GÜN BATIMI
Genelgede deniz ve hava durumu kriterlerine özel önem verildi. 3 Bofor (12–19 km/s) üzerindeki rüzgârlı ve dalgalı hava koşullarında faaliyet yapılması yasaklandı. Faaliyetlerin yalnızca gün doğumu ile gün batımı arasında yapılmasına izin verildi. Katılımcıların ISO sertifikalı ve düdüklü can yeleği giymeleri zorunlu tutuldu.
KURTARMA BOTU ZORUNLU
Ticari SUP turları sırasında, Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliği'ne uygun en az bir kurtarma (takip) botu bulundurulması zorunlu hale getirildi. Bu botta görev alacak personelin gemici ve gümüş cankurtaran belgelerine sahip olması gerektiği belirtildi. SUP sayısının 42'yi aşması durumunda ikinci bir kurtarma botu olmadan faaliyet izni verilmeyeceği ifade edildi.
KOD ZORUNLULUĞU
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; işletmelerin her SUP tahtasına QR kod yapıştırarak, ürünün hangi işletmeye ait olduğunu belgelemeleri şart koşuldu. Ayrıca, faaliyet öncesinde katılımcıların isim, TC veya pasaport numaralarının bulunduğu listeler kolluk birimlerine bildirilecek. Meydana gelen kazaların ise derhal 112 Acil Çağrı Merkezi'ne rapor edilmesi gerekecek.
KESİNLİKLE YASAKLANDI
Faaliyetlerin liman giriş-çıkışları, batık alanlar ve deniz trafiğine kapalı dönemlerde yapılamayacağı açıkça belirtilirken, şamandıralara bağlanmak veya yaklaşmak kesinlikle yasaklandı. Giriş-çıkışlar belirlenen parkur koridorlarından emniyetli şekilde yapılacak. Yüzme alanı parkurları SUP faaliyetlerine kapatıldı.
TEKRAR HALİNDE İPTAL
SUP faaliyetlerini izin belgesi olmadan gerçekleştirenler hakkında 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanunu ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında yasal işlem yapılacak. Mevzuata aykırı hareket eden işletmelerin faaliyet izinleri ise 2634 sayılı Kanunun 33. maddesi gereği kademeli olarak 10 gün ile 1 ay arasında askıya alınabilecek, ihlallerin tekrarı halinde ise izin belgesi tamamen iptal edilecek.
YAŞ SINIRI HATIRLATMASI
Valiliğin 2024/10 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu kararına atıfta bulunulan genelgede, müzik yayınının sınırlandırıldığı alanlarda faaliyet sırasında hoparlör kullanımı yasaklandı. Ayrıca 15 yaşından küçük bireylerle ilgili kurallara uymayanlara cezai sorumluluğun veli veya vasiler tarafından üstlenileceği belirtildi.
FAALİYETE İZİN YOK
Ticari veya bireysel her türlü SUP faaliyetinin yalnızca İlçe Sportif Turizm Kurulları tarafından belirlenen alanlarda yapılabileceği bildirildi. İç sularda faaliyet gösterecek olan işletmelerin, ilgili kurum görüşlerini alarak izin başvurusu yapması gerektiği de genelgede yer aldı. /ANTALYAKÖRFEZ