DOLAR 32,2002 0.06%
EURO 35,0232 0.08%
ALTIN 2.501,34-0,35
BITCOIN 22881955,77%
Antalya
31°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ANODEM ‘DEMOKRASİ’Yİ TARTIŞTI.. ‘EKSİK AMA DAHA İYİSİ BULUNAMADI’
27 okunma

ANODEM ‘DEMOKRASİ’Yİ TARTIŞTI.. ‘EKSİK AMA DAHA İYİSİ BULUNAMADI’

ABONE OL
29 Nisan 2024 10:34
ANODEM ‘DEMOKRASİ’Yİ TARTIŞTI.. ‘EKSİK AMA DAHA İYİSİ BULUNAMADI’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya Ortak Düşün Meclisi’nin nisan ayı toplantısında ‘demokrasi’ konusu ele alındı. Meclis üyeleri, tarihçesinden günümüzdeki uygulamalarına kadar her açıdan ele alınan demokrasinin hala ve her şeye rağmen en iyi yönetim sistemi olduğunda fikir birliğine vardı.

Kısa adı ANODEM olan Antalya Ortak Düşün Meclisi, nisan ayı toplantısında Türkiye’de demokrasi (Sosyal yaşamda ve ülkemizin siyasi hikayesinde demokrasi) konusunu ele aldı. Hayatpark’taki bir mekanda gerçekleşen toplantıya, ANODEM’in daimi üyelerinin yanısıra, Kepez Belediyesi eski Başkanlarından Mehmet Atay, Yazar Nazmi Öner, Manşet Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Talay ve Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Av. Lale Hesanova da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan moderatör Eşref Ural, demokrasinin günümüzde en ideal yönetim sistemi olduğuna vurgu yaparak, “Zaman zaman uygulamalardaki eksiklikler nedeniyle tartışma konusu olsa da bugüne kadar bu yönetim sisteminden daha iyisi bulunamadı” dedi.

HALKIN SEÇİMİNİ KABUL ETMEK

Daha sonra söz alan emekli öğretmen ve Avukat Mehmet Yaprak ise önce demokrasinin tarihçesini kısaca özetledi. Yaprak, halkın egemenliği ilkesine dayanan bir yönetim biçimi olan demokrasinin temelinde özgürlük, eşitlik, adalet ve katılım gibi değerlerin yattığını söyledi. Halka dayalı bir yönetim sistemi olan demokrasinin hep tartışma konusu olduğunu vurgulayan Yaprak, “Halk doğru seçimi yapar mı diye sorduğumda, halk her zaman isabetli ve doğru olanı seçer diyeni henüz duymadım. Deniyor ki, halkı bilinçlendirmek lazım. Peki halkı bilinçlendirmek için kaç yıl gerekecek? Halkın yeteri kadar bilinçlendiğine kim karar verecek. Demokrasiye mutlak inanıyorsak o halde halkın seçimini mutlak doğru olarak kabul etmemiz gerekiyor. Seçilen kişinin de halk nasılsa beni seçti diyerek güç zehirlenmesi yaşamadan yönetmesi gerekiyor” diye konuştu. Yaprak, konuşmasında aslında seçimden sonra demokrasinin bitmediğinin altını çizerken insan hakları ve özgürlüğünün önemine de vurgu yaptı ve  yeni yapılacak Anayasa’ya, ‘Anayasanın hiçbir maddesi evrensel insan hakları sözleşmesine aykırı yorumlanamaz” maddesinin anayasanın değişmez maddesi olarak eklenmesini önerdi.

" alt="">

‘SİYASAL SİSTEM DEĞİŞTİRİLMELİ’

ANODEM’in toplantısına ilk kez katılan ve üye olan Kepez Belediyesi eski Başkanı Mehmet Atay ise öğretmenlikten belediye başkanlığına uzanan kariyer yolculuğunu özetlerken öğretmen olmaktan duyduğu gururu anlattı. Belediye başkanlığını ‘yetkileri fazla olan memur’ diye nitelendiren Atay, kendisine ‘Başkanım’ diye seslenilmesindense ‘Öğretmenim’ diye seslenilmesinden daha mutlu olduğunu ifade etti. Atay, ‘Türkiye’de Demokrasi’ konusunda da, “Demokrasi elbette vazgeçemeyeceğimiz bir yönetim sistemi. Ancak ülkemizde tam anlamıyla bir demokrasiden söz edebilmemiz mümkün değil. Tüm adayların parti genel başkanı tarafından belirlendiği bir siyasal sistemde demokrasiden nasıl söz edilebilir. Dolayısıyla öncelikle bu siyasal sistem değişmelidir” yorumunu yaptı.

‘DEMOKRASİ BİR YAŞAM BİÇİMİ’

ANODEM’in bir diğer yeni üyesi olan 78 yaşındaki yazar Nazmi Öner, kendini tanıtırken kimliği ve kişiliğini şekillendiren iki şey olduğunu, bunlardan birinin Köy Enstitüleri ruhuyla yetişmiş olması ve diğerinin ise Erzurum Karayazı ilçesinde iki yıl yaşaması olduğunu ifade etti. Karayazı’da iki yıl yaşamanın kendisi için üç ya da dört üniversite okumakla eş değer olduğuna değinen Öner, “Onlarca şehri sırt çantasıyla yürüyerek dolaştım, onlarca kitap yazdım. Hala da yazmaya devam ediyorum. Şuanda bile aklım evdeki bilgisayarımda yazmakta olduğum konuda” dedi. Öner, demokrasiyle ilgili ise, “Ben ülkemizde demokrasinin tam anlamıyla bilinmediğini ve uygulanmadığını düşünüyorum. Halkın bilinçlendirilmesiyle filan ilgisi olduğuna da inanmıyorum. Demokrasi her şeyden önce bir yaşam biçimidir” ifadelerini kullandı.

AZINLIĞI HAKLARININ KORUNMASI

ANODEM’in yeni katılımcı ve üyelerinden Manşet Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Talay ise demokrasiyi, ‘çoğunluğun gücünün azınlığın haklarının korunması için kısıtlanması’ diye tanımladı. Demokrasinin bireylerin düşünce, inanç ve ifade özgürlüğünü garanti altına aldığını belirten Talay, Mehmet Yaprak’ın Anayasa’ya, ‘Anayasanın hiçbir maddesi evrensel insan hakları sözleşmesine aykırı yorumlanamaz’ maddesinin ‘değişmez’ madde olarak eklenmesi önerisinin son derece yerinde olduğunu söyledi. Talay, Türkiye demokrasisinde uygulamada bir takım aksaklıklar yaşandığını vurgularken, sistemin ideal şekilde işleyebilmesi için denetim mekanizmalarının önemine işaret etti. ANODEM daimi üyelerinden Avukat Pınar Toğaç Bulut, “Demokrasi bir yaşam biçimi. Ve bunu içselleştirip hayatımızda da uygulamamız gerek” derken, yargının tamamen bağımsız olması ve herkese eşit ve adil uygulanması ile demokrasinin ayakta tutulabileceğine dikkat çekti. Yine daimi üyelerden Doç. Dr. Önder Bilgin ise Platon’dan alıntılar yaptığı konuşmasında yine Platon’un demokrasiye yönelik 5 eleştirisini anlattı. Üyelerden Ahmet Çiçek demokrasinin her şeye rağmen alternatifi olmayan bir sistem olduğunu ifade ederken, Prof. Dr. Mustafa Yıldıran da demokrasi ve ekonominin grift yapısından söz etti.  /İLERİGAZETEM.COM

En az 10 karakter gerekli