DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21625011,11%
Antalya
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘NAVİGASYON’ KAZALARI ARTTI
20 okunma

‘NAVİGASYON’ KAZALARI ARTTI

ABONE OL
4 Mayıs 2024 09:22
‘NAVİGASYON’ KAZALARI ARTTI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye ve dünya genelinde son dönemlerde navigasyon kazalarının arttığına dikkat çeken Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Güncellenemeyen ya da sinyal kayıpları yaşayan bu cihazlar, ciddi sorunlara yol açabiliyor. Sürücülerin sadece navigasyona odaklanması, tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor” diye açıkladı.

Her gün milyonlarca insanın günlük yaşamında kullandığı navigasyon sistemleri, bazen hayatlarıyla oynuyor. Kimi zaman bir uçurumun kenarına, kimi zamansa çıkmaz bir sokağa sürükleyen bu hatalar, ciddi kazalara neden olabiliyor. Adana’da yaşanan kaza gibi navigasyon kaynaklı kazalarda, vatandaşlar haklarını aramak için hukuki yollara başvuramıyorlar. Bu durum, kazaların sık sık yaşanmasına ve trajik sonuçlara yol açıyor. Navigasyon kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları vurgulayan Kırık, “Sürücülerin dikkat etmesi gereken en temel nokta navigasyon uygulamaları. Zira navigasyon uygulamalarına sadece bakarak ciddi kazaların yaşandığını görüyoruz. Bunların en temel sorunu navigasyon uygulamalarının güncellenememesi ya da bazen sinyal ve GPS kaybı yaşayan bu cihazlar gelecek günlerde çok daha büyük sorunları beraberinde getirebilir. Sürücüler sadece navigasyona odaklı bir şekilde sürüş gerçekleştirdiği için ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyorlar. Bazen çıkmaz bir sokağa bazen de uçuruma yuvarlanabiliyorlar” dedi.

“ŞİRKETLERİ HUKUKİ OLARAK BAĞLAMIYOR”

Geçtiğimiz günlerde 4 kişinin canıyla ödediği navigasyon kazasında bu tarz navigasyon şirketlerinin de hizmet reddi sorumluluğu söz sorumluluğu nedeniyle hukuki sorumluluğunun ortadan kalktığını belirten Kırık, “Bu noktada navigasyon şirketlerinin müdahil olamayacağını ve hukuki olarak bağlayacağının söz konusu olamayacağını ifade ediyorlar. Bu durum ister istemez ciddi kazaların yaşanmasına sebebiyet veriyor. Zaman zaman internet ortamındaki ya da GPS’teki sinyal kayıpları yanlış yollara sevk edebiliyor, sürücülerin yollarının uzamasına sebebiyet verebiliyor, çıkmaz yollara ve çok daha büyük kazalara neden oluyor. Bu durumun önüne geçebilmek oldukça önemli” diye konuştu.

" alt="">

TRAFİK İŞARETLERİ İLE KIYAS YAPILMALI

Navigasyon uygulamalarından faydalanmanın önemli olduğunu ifade eden Kırık, vatandaşların navigasyon kullanımın uyarılarda bulunarak şunları kaydetti: “Uygulamaların güncellenmesi almalı. Bilindik navigasyon uygulanmaları kullanmalı. Bununla birlikte navigasyon uygulamalarının yanında trafik levhaları ve işaretlerine uyulmalıdır.  Trafik levhası ve işaretleri navigasyonla bütünleştirilmeli, kıyas yapılmalı ve buna göre dikkat edilmelidir. Güncellenmeyen ya da sinyal kayıpları yaşayan bu cihazlar, ciddi sorunlara yol açabiliyor. Sürücülerin sadece navigasyona odaklanması, tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor diye konuştu.

Navigasyon hatalarının önlenmesi ve kazaların azaltılması için sürücülerin dikkatli olması ve güvenilir kaynaklardan yararlanması gerektiğine vurgu yapan Kırık, “Zira navigasyona bakarken kaza yapan da çok fazla insan söz konusu. Zira gözünü navigasyon cihazından ya da telefonundan alamayan sürücüler de ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla navigasyon kullanırken mutlaka güncellemeler alınmalı. Eğer sabit bir navigasyon uygulaması kullanıyorsa bunların güncellemeleri yaptırılmalı. Bununla birlikte sürüş esnasında mutlak surette tabela ve nehalara dikkat edilmelidir” diye kaydetti. /LİDER – İrem KOCA

En az 10 karakter gerekli